Közélet

2006.08.22. 19:12

Bochniai sóbarlang Cserkeszőlőn

Ez év őszétől új, különleges szolgáltatással várja a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ vendégeit, a gyógyulni vágyókat éppen úgy, mint egészségüket megőrző szándékkal érkezőket.

Szentirmay Tamás

A bochniai sóbarlang építésével kapcsolatos szerződést júliusban írta alá Szokolai Lajos Cserkeszőlő polgármestere. A szerződés szerint szeptember közepéig el fog készülni a 42 négyzetméteres, különleges, egyedi sóbarlang a gyógyfürdőben. A beruházás teljes mértékben önkormányzati forrásból fog megvalósulni.
A két helyiségből álló, régiónkban első ilyen jellegű, sóbarlangot a napokban kezdi el építeni a lengyel kivitelező. A megvalósulás után a fürdő szolgáltatásai bővülni fognak és a vendégek a kezelésüket kiegészíthetik majd egy sóbarlang kúrával is. 


A bochniai sóbarlangban eltöltött idő, egyrészt relaxaciót, regenerálódást, pihenést, kikapcsolódást, másrészt pedig gyógykezelést jelent. Klinikai megfigyelések kitűnő hatékonyságot mutatnak a tüdő nem fertőző idült gyulladásos megbetegedéseiben, allergiás légúti megbetegedésekben (asztma, szénanátha, bronchitis), idült arc- és homloküreg gyulladás, allergiás bőrelváltozások stb. kezelésében.
A sóterápia alkalmazása rendkívüli eredményeket mutat a reumatikus problémák kezelésében is, akár önállóan, akár a többi gyógykezelés kiegészítőjeként. A különleges hatást a gyógyító só biztosítja, kiegészítve egy kellemes fény- és hangterápiával, mely igazi élménnyé varázsolja a sóbarlangban való tartózkodást. A bochnia sóbarlang speciális mikroklímáját tekintve, Európában a legértékesebbek közé tartozik. Kiemelkedő a mikrobiológiai tisztasága, a levegő sókristályokkal való magas telítettsége, magas páratartalma. A sókristály tartalom mellett magas az ásványi anyag és nyomelemem tartalom (pl. Ca, Mg, Mn).
A só egy fertőtlenítő anyag, amely minden vírust, szinte minden gombát és baktériumot elpusztít. Hatóanyaga oldószerként működik, magához vonzza a szennyeződéseket, amely távozik a szervezetből. A sós levegő belélegzésével a légutak bármilyen kórokozótól megtisztulnak, a szervezetből eltűnnek a fertőző gócok, melyek újabb betegségeket is okozhatnak. De a sós levegő által szervezetünk fizikai állapotát is javíthatjuk, ezáltal a szervezet általános ellenálló képességének és védekező erejének növelését (immunrendszer erősítése) érjük el.
A sókamra használata kúraszerűen alkalmazva hozza a legjobb eredményt. Egy kúra kb. 10 kezelésből áll, a betegségtől függően. Napi 1/2 - 3  óráig tarthat a kezelés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!