Közélet

2006.07.27. 13:41

Fekete bivalyoknak fehér borjaik születnek

Már rég megdőlt az az elmélet, hogy fekete bivalynak csak fekete borja lehet. Ezt Földvári László állománya a bizonyítja a legjobban.

Szentirmay Tamás

A tiszaugi gazda bivalycsordájában öt évvel ezelőtt született egy fehér bivaly. Azóta minden évben egy fehér borjúval gyarapodott az állomány, mindig más-más tehéntől. A legelső fehér borjúnak is született már fehér utódja.

Most öt elütő színű bivaly legel a csordában szürkemarhákkal együtt. 2001 októberében született az első fehér borjú. Nagy szenzációnak és különleges események számított, hogy egy fekete bivalynak fehér utódja lett. Érdeklődött is mindenki utána, vajon hogy lehetséges ez? Erre Földvári László sem tudott megfelelő választ adni. A borjat Hópihének nevezték el, mivel olyan fehér volt, mint a hó. Az eltelt időszakban még újabb négy fehér borjú látta meg a napvilágot, más-más tehéntől. A bika azonban mindig Samu maradt.
Természetesen nem csak fehér, de fekete borjak is születtek az elmúlt években. A falka nem közösítette ki az elütő színű egyedeket, ott legelnek a többi fekete társaik között. Igaz a színűk kissé megváltozott, nem fehér, hanem sárga. Földvári László ezt azzal magyarázza, hogy a nap kisütötte, és sokat hemperegnek a sárga színű talajban. Addig ugyanis, míg valamilyen oknál fogva az istállóban tartózkodnak, megmarad a fehér színük.

Részletek a Vasárnapi Petőfi Népében

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!