Közélet

2006.07.13. 11:44

Együtt aratják a gabonát a náddal Tiszakécskén

Nem okoz örömöt azoknak a gazdáknak az aratás, akiknek a földjük a tiszakécskei réten található. Egy részük még jelenleg is vízben áll. Ahol pedig nincs víz, ott a nád jött fel a gabona között. Éppen ezért együtt aratják az árpát a náddal.

Szentirmay Tamás

A legidősebb gazdák sem emlékeznek arra, hogy gabonaaratás közben nádat is kellett aratni Tiszakécskén. Ez annak köszönhető, hogy a belvíz és az árvíz miatt hosszú ideig vízben állt a növény. Ennek következtében elszaporodott a nád, és most már a gabona fölé nőtt. A kényszerű helyzetben együtt kell aratni az árpát a náddal.

Sáfrány Béla tíz hektáron vetett gabonát ebben az évben. Ebből nyolc hektár víz alatt volt. Egy héttel ezelőtt még nem lehetett rámenni a földre aratni, mert olyan sáros volt a talaj, hogy a kombájn elsüllyedt. Várni kellett az aratással, hogy a talaj felszáradjon. Szépen indult pedig a vetés. A magas szár miatt azonban a nagy szél és a vihar ledöntötte, a nád pedig a víz miatt egyre szaporodott benne. Most kénytelen azt is levágatni a gabonával együtt. Így viszont nem sok szem marad. Hektáronként 15-20 mázsára számít.
A legnagyobb gondot az jelenti majd, hogy a nádat hogyan irtsák ki. Egyszerű gyomirtással ugyanis nem lehet. Ha rosszul kezelik, akkor a következő évben is kifakadhat. Most a vágás után mindenesetre betárcsázzák, mert szántani még nem lehet a réti talajon. Mint mondja, Tiszakécske jó földjei elúsztak. Az árvíz és a belvíz után pedig nem kapnak semmilyen kártérítést. Éppen ezért minden megmaradt gabonára szüksége lesz, hogy az állatainak tudjon mit adni enni. Számításai szerint hektáronként százezer forint a vesztesége.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!