Közélet

2006.06.26. 15:29

Elfogták a pénzhamisítókat

Pénzhamisítókat fogtak el a Bács-Kiskun Megyei rendőrök. A két kiskunfélegyházi férfi előzetes letartóztatásban várja a nyomozás befejezését.

Noszlopy

Az eddigi adatok szerint mintegy 300 ezer forintnyi kárt okoztak Bács-Kiskunban - Baján, Érsekcsanádon, Kecskeméten, Fegyverneken, Jánoshalmán, Sükösdön és Izsákon - a pénzhamisítók.
Akiktől nem csak a pénzhamisítás kellékeit, hanem azt az autót is lefoglalták a nyomozók, amit a „pénz” forgalmazásához használtak. Ennek során kizárólag idős, beteges embereknél jelentek meg. Általában olyan helyszínt választottak, ahol kis tábla, vagy felirat hirdette, hogy a házban lakók valamit árusítanak. Például kukoricát, árpát, búzát, sertést, mézet vagy gáztűzhelyet. A két bűnöző módszere az volt, hogy hamis húszezressel vagy tízezressel fizettek. „Foglalóként” otthagyva 2-3 ezer forintot. Visszakértek viszont a húsz, illetve tízezresekből. Amennyiben a sértett tudott visszaadni, akkor követték a lakásába, hogy megtudják: hol tartja a pénzét. Ha nagyobb összeget láttak nála egy-két, illetve ötezresekben, akkor újabb hamis húszezrest vettek elő azzal a kéréssel, hogy váltsa fel. Ilyenkor általában azt mondták, hogy az utcában dolgoznak - festenek, tapétáznak, esetleg betonoznak - és ki szeretnék fizetni az embereiket.

Előfordult olyan eset, hogy a sértettek gyanút fogtak: ilyenkor azonnal távozott a két bűnöző. Miközben azt mondták a sértetteknek, hogy akkor inkább a közeli kocsmában váltatják fel a pénzüket. A nyomozók által lefoglalt hamisgyanús bankjegyek többségét jelenleg is szakértők vizsgálják. Az azonban máris megállapítható, hogy feltehetően számítógéppel és szkenner felhasználásával, valamint tintasugaras nyomtatóval készültek. A hamisítók valódi kétezer forintos bankjegyek hologramos ellenőrző fémszálát is felhasználták a hamisítványokon, hogy hitelesebbnek tűnjenek a húsz és tízezresek.

A Bács-Kiskun megyei rendőrök szerint Békés megyében jelenleg 14 ugyanilyen módszerrel elkövetett csalás, illetve pénzhamisítás miatt folytatnak nyomozást. A két kiskunfélegyházi férfi személyleírása ugyanakkor megegyezik a Békés megyei ügyekben szereplőkével. Mitöbb: a kiskunfélegyháziak hamis húszezreseinek sorozatszáma, is azonos a Sarkadi Rendőrkapitányságon, valamint a Békéscsabai Rendőr-főkapitányságon folytatott nyomozások során lefoglalt bankjegyek sorszámaival. Ezért nagy a valószínűsége annak, hogy a két megyében azonos elkövetői kör dolgozott. Amit a következő hetek közös nyomozásai során igazolhatja majd a két megye rendőr-főkapitánysága.

Ezek is érdekelhetik