Közélet

2006.06.26. 16:50

Bajai kézben a borakadémia

Idén dr. Sümegi Józsefet választották a Magyar Borakadémia elnökéül. A Hajós-Bajai borvidék meghatározó jelentőségű személyisége úgy véli, a megtiszteltetés egy élet munkájának elismerése.

Géczy Zsolt

Három esztendeig elnökli az általános érdekvédelmi feladatokat ellátó Magyar Borakadémiát a jónevű bajai borász, dr. Sümegi József. Mint mondja, ez egy általános, de szép feladat. - Nagy megtiszteltetés, ami egy élet munkájának az elismerése. Hiába, 51 esztendeje tevékenykedek a szakmában, ugyanis 1955-ben iratkoztam be a borászati technikumba Budafokon, mondja az elnök.
- Ami az akadémia céljait illeti, összefogja a különböző, speciális funkciókat ellátó szakmai, érdekvédelmi szervezeteket. A magyar bor érdekvédelme és szolgálata jegyében tagjai a bor és a gasztronómia területének honi kiválóságai, továbbá az ezek mellett elkötelezett közéleti személyiségek.
Rendes tag maximum 66, míg pártoló 33 fő lehet. Tehát összesen 99 tagja van a borakadémiának. Nincs korlát a tiszteletbeli tagság számát illetően, de ezen tisztség nem jár az előbbiekkel azonos jogokkal és kötelességekkel. Viszont e körből kerülnek ki a jövendőbeli pártoló és rendes tagok.

- Székfoglaló beszédemben hangsúlyoztam: legfőbb célom, hogy a magyar bor meghatározó szereplőjévé legyen a gazdasági életnek. Tudatosítani kell, hogy 130-140 ezer ember él ma Magyarországon a szőlőtermesztésből, illetve a borászatból. Ahhoz, hogy ők ne veszítsék el munkahelyüket, az embereknek hazai bor kell vásárolni és fogyasztani, nem pedig külföldit, hangoztatta dr. Sümegi József.

Ezek is érdekelhetik