Kék hírek, bulvár

2016.10.12. 21:30

Medveölő kutyával birkóztak a rendőrök Kiskunhalason

Részletek a szeptemberi kiskunhalasi kutyatámadásról.

police.hu

Medveölő, orosz medvekutya, kaukázusi juhászkutya a legnagyobb, legerősebb, legvadabb fajták közé tartozik. Keserű Gergő zászlós, bodajki kmb. bevallotta, hogy nem szívesen találkozna ismét a fenevaddal, de amikor kellett, ment:
 
– Megerősítő szolgálatra vezényeltek bennünket a Fejér megyei csapatszolgálati századdal Kiskunhalasra. Szeptember 23-án délután, szabad időnkben szálláshelyünk teraszán üldögéltünk, amikor a közvetlen szomszédból segélykiáltásokra, ugatással vegyes hörgésre figyeltünk fel. Azonnal a zaj irányába futottunk, a kerítés fölött átnézve azt láttuk, hogy egy nagy testű eb marcangol egy földön fekvő embert.
 
– Egymásra néztünk, és már téptük is fel a kaput. Nem vesztegethettük az időt, a férfi vérzett, minden másodperc számított. Papucsban, rövidnadrágban, ahogy épp szállásunkon pihentünk, úgy szaladtunk be. Soha nem dolgoztunk korábban együtt, de bíztunk a másikban, a rendőr meg valahogy ilyen: ha segíteni kell, akkor odamegy – vette át a szót Krasznai Sándor törzszászlós, pusztaszabolcsi kmb.
 
A megtermett megbízottak megragadták az acsarkodó állatot, és lerántották a fekvő férfiról. Az ki tudott menekülni az udvarról, a kutya első meglepetése után azonnal új ellenfelei ellen fordult, akik egyesített erővel földre teremtették. Míg Krasznai törzszászlós kötelet keresett, társa igyekezett a talajhoz szegezni a medveölőt, nyakánál-hátánál tartva. Az állat megérezte, hogy feleződött a rá nehezedő nyomás, úgy döntött: itt az ideje az egy az egy elleni küzdelemnek.


 

– Hiába tartottam el magamtól a nyakát, mint a méhészborz, valósággal megfordult a bundájában, és már harapott is – folytatta Keserű Gergő zászlós. – Előbb a jobb alkaromat kapta el, azt bal kézzel próbáltam kiszabadítani, akkor azt a csuklómat harapta, felváltva rágta össze a kezeimet. Kollégám azonnal a segítségemre sietett, akkor a kutya felé fordult, lerángattam róla, akkor ismét engem támadott, ez így ment borzalmasan hosszú másodpercekig, mire valahogy a kötelet a nyakára kötöttük. Megölni nem állt szándékunkban, de le akartuk fojtani, más esélyünk nem volt, csak ha oxigénhiányos állapotba hozzuk.
 
– Két ujjam a kötél és a kutya nyaka közé szorult, nem bántam már azt sem, ha eltörik, csak húztuk teljes erőből, egy idő után csökkent a támadó kedve – mondta Krasznai törzszászlós.
 
A kaukázusi juhászkutya feladata korábban nyájak őrzése volt, sakálok, farkasok, medvék ellen. A hím egyedek 60–80 kilogramm közötti, hosszú végtagú, erős, szikár, szívós állatok. Kiváló adottságokkal bírt a Lobi nevű kan is, bár egy pillanatra úgy tűnt: a kötél által e világi pályafutását befejezte. Szeme kidülledt, nyelve kibukott szájából, záróizmai elernyedtek. A zsaruk lazítottak a szorításon, mire a kutyába valahogy visszatért az élet. A rendőrök ekkor már erősen biztatták a kimentett férfit, hogy hívjon segítséget. A bajról értesülve perceken belül a kiskunhalasi járőrök futottak be elsőnek. Sárközi Gábor törzsőrmester gyorsan megtalálta a problémamegoldó eszközt, a járőrautóból két gyorskötegelőt hozott, azzal szorította össze Lobi száját. Drenkovits Endre törzsőrmester a kötél végét egy cölöphöz kötözte, majd a négy zsaru háromig számolt, és egyszerre rohantak a kapuhoz - olvasható a police.hu oldalán.

Ahogy korábban írtuk, Varga Péter dandártábornok, Fejér megyei rendőrfőkapitány bátorságukért elismerésben részesítette a körzeti megbízottakat.
 
A fejéri megbízottak és a megmentett férfi végtagsérüléseit a Kiskunhalasi Semmelweis Ignác Kórházban látták el, majd mindannyian elhagyhatták a sürgősségi osztályt. A pórul járt férfi a kutya gazdájának rokona, az állat etetésével volt megbízva, ezt korábban már többször problémamentesen megtette. A kutyát karanténba helyezték, állatorvos figyeli meg. Krasznai Sándor jobb tenyere és bal csuklója, Keserű Gergő zászlós jobb alkarja és bal csuklója sínylette meg az életmentő intézkedést. Megkapták a szükséges védőoltásokat, önfeláldozó helytállásukat elismerve a Kiskunhalasra vezényelt szolidáris állomány további ajándék „fertőtlenítőkkel” tisztelgett.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!