Kék hírek, bulvár

2016.10.06. 06:55

Halál tarol az utakon

Gyász költözött az elmúlt napokban Bács-Kiskun útjaira: a hét első három napján négy balesetben négyen veszették életüket a megyében. A tragikus eseményekben szerepe lehet az őszi időjárásnak, a megváltozott út- és látási viszonyoknak is.

Zsámbóki Dóra

Emberemlékezet óta nem volt olyan tragikus balesetsorozat Bács-Kiskun megye útjain, mint amilyennek a hét első három napjában lehettünk tanúi. Hétfőn két halálos áldozatot követelő baleset történt Kecskeméten. Kedden Kiskunfélegyháza és Tiszaalpár között végződött tragédiával egy baleset. Szerdán hajnalban pedig egy láthatósági mellényt viselő kerékpárost, egy 55 éves kerekegyházi férfit gázolt halálra egy kamion az 52-es úton, a kerekegyházi leágazás közelében.

Megkérdeztük a rendőrséget, hogy mi állhat a példátlan balesetsorozat hátterében és hogy – általánosságban – mit tehetünk azért, hogy elkerüljük a tragédiákat. Már-már elcsépelt mondat, de attól még tény, hogy ősszel megváltoznak az út- és látási viszonyok. Már korábban sötétedik, ezért és a változékony időjárás miatt gyakran sokkal tompábbak vagyunk, és erre – úgy tűnik – még mindig nem vagyunk megfelelően felkészülve.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Az egyik hétfői baleset helyszínén készült ez a kép. Az autó sofőrje nem élte túl az ütközést.
[/caption]

Az eső az ősz első pár hétében nagyon veszélyes, mert a víz még nem mossa le az útra rakódott összes port és olajat, ami rendkívül csúszóssá teszi az aszfaltot. A hideg őszi reggelek gyakori velejárója a köd is, ami korlátozza a látási távolságot, sokan mégis úgy vezetnek ködben, mintha tökéletesek lennének az időjárási körülmények. Ilyenkor pedig lassítani kell, és megfelelő követési távolságot kell tartani, hogy bármikor biztonságosan meg tudjunk állni. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a pára, a köd erősen rontja a távolságbecslő képességet, ezért a tárgyakat a valóságosnál távolibbnak látjuk.

Az izzók fényereje csökkenhet

Arra is ügyelnünk kell, hogy az izzók fényereje sokévi használat után akár a felére is csökkenhet, szennyeződés, sár és vízpermet ugyancsak jelentősen ronthatja a fényerőt, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük és tartsuk karban azokat. Gyakran elfeledkezünk róla, pedig a biztonságos közlekedéshez az is elengedhetetlen, hogy a lengéscsillapítók állapotát műszeres méréssel ellenőriztessük, mert az autó úttartását, a stabilitást, a fékút hosszát jelentősen befolyásolja.

A rendőrség szerint a balesetek meghatározó része gondatlan magatartásra vezethető vissza, de körültekintő, figyelmes vezetéssel, a szabályok megtartásával a balesetek nagy része elkerülhető, a passzív biztonsági eszközök használatával pedig a sérülés súlyossága mérsékelhető. A biztonsági öv használatának elmulasztása a gyorshajtás és az ittas vezetés után a közutak harmadik gyilkosa.

Itt van tehát az ideje annak, hogy magunkat és járműveinket is felkészítsük az őszi, téli közlekedésre.
A gépjárműveket ajánlatos már most alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Elengedhetetlen az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A nyári gumi 7 Celsius-fok alatt már nem teljesíti feladatát. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén viszont jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, amilyet a járműgyártó cég meghatározott.

Nagyon fontos az is, hogy jól látszódjunk és hogy jól lássunk az utakon. Előbbihez gyalogosként vagy kerékpárosként elengedhetetlen a láthatósági mellény viselése. Bár az csak lakott területen kívül kötelező, de abból baj nem lehet, ha településen belül is időben észrevesznek minket az autósok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!