Kék hírek, bulvár

2015.09.14. 11:53

Orgoványi Takarékszövetkezet: elnapolták a tárgyalást

Elmaradt hétfőn annak a büntetőpernek a tárgyalása, amelynek egyik vádlottja Kiss Szilárd egykori moszkvai agrárattasé, miniszteri biztos, de a padon ül az Orgoványi és Vidéke Takarékszövet volt elnöke is.

H. I.

A per hétfőn a vádirat ismertetésével kezdődött volna meg, de a tárgyalás elején kiderült, hogy az elsőrendű vádlott Sz. Gyulának nincs jelen a meghatalmazott védője. Mint azt – kissé zavarosan – elmondta, tudomása szerint ügyvédje a hétvégén külföldön tartózkodott, illetve elromlott az autója, és hogy emiatt nem tudott eljönni Kecskemétre. Sz. Gyula kijelentette, ugyan ő nem tudott a védőjével beszélni, mert ki van kapcsolva a telefonja, de egy ismerőse ezekről informálta. A vádlott ugyanakkor kijelentette, ragaszkodik védőjéhez, szeretné, ha ő képviselné.
Dr. Vétek János bíró ekkor szünetet rendelt el, majd fél óra múlva azt közölte a megjelentekkel, hogy az ügyvéd reggel telefonált a bíróság kezelőirodájának, hogy nem tud eljönni Kecskemétre. A bíró végül elnapolta a tárgyalást (ha valamilyen körülmény gátolja az ügyvéd tárgyaláson való részvételét, akkor egyébként köteles gondoskodni a helyettesítéséről).
Némi egyeztetés után végül sikerült találni egy olyan időpontot, amely minden félnek megfelelt, így október 14-ére tűzték ki a „következő első” tárgyalást.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Ha csak tehette, Kiss Szilárd igyekezett elbújni a fotósok elől
[/caption]Vesztegetés a vád

Mint arról korábban beszámoltunk, a Kecskeméti Járási Ügyészség vesztegetéssel vádolja Kiss Szilárd egykori moszkvai agrárattasét, miniszteri biztost, G. Imrét, az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet volt elnökét és Sz. Gyula vállalkozót, a Hivatásos Labdarúgó Liga egykori alelnökét, a nyíregyházi futball klub korábbi többségi tulajdonosát.   

A vád szerint a Kiss Szilárd érdekeltségébe tartozó cég, konkrétan Kiss Szilárd unokaöccse 2010-ben 500 millió forint kölcsönt vett fel projektfinanszírozási céllal, a hitel biztosítéka a cég tulajdonában álló ingatlanok, nagy értékű, főként borászati ingóságok és borkészlet volt, összesen 1,2 milliárd forint értékben. A kölcsönt a futamidő alatt az adós cég nem, vagy csak részben törlesztette, ezért a tartozás 2012 nyarára már mintegy 600 millió forintot tett ki.
A kölcsönt nyújtó Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet a követelést a fedezetekkel együtt 2012 nyarán engedményezte az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet részére.  Az erről értesült Kiss Szilárd megtudta, hogy nyíregyházi vállalkozó ismerőse, Sz. Gyula és a követelést megszerző pénzintézet vezetője, G. Imre ismerik egymást. Ezért 2013 nyarán – az akkoriban állami alkalmazásban állt, de a vád szerint cselekménnyel magánemberként terhelhető – Kiss Szilárd ismerőse közbenjárását kérte abban, hogy a takarékszövetkezet a követelését áron alul adja el a saját vagy Sz. Gyula érdekeltségébe tartozó cégnek.

Az áron aluli vásárlás érdekében Sz. Gyula több alkalommal tárgyalt Kiss Szilárd megbízásából G. Imrével. A tárgyalások eredményeként 2013. augusztus 28-án megállapodtak abban, hogy a takarékszövetkezet követelését Sz. Gyula egyik közeli ismerősének cége vásárolja meg 335 ezer eurós vételáron (akkori árfolyamon ez körülbelül 101 millió forintot jelentett).

A vád szerint Sz. Gyula további 135 ezer euró (körülbelül 40,6 millió forint) „kenőpénzt” ígért a pénzintézeti vezetőnek azért, hogy a vételárat jóval meghaladó értékű, fedezettel biztosított követelés tulajdonjogát a takarékszövetkezet érdekköréből anélkül engedje ki, hogy a fedezetből történő kielégítést megkísérelné. G. Imre a jogtalan előny ígéretét elfogadta. A tárgyalásokról és a „kenőpénz” ígéretéről szóló megállapodásról Sz. Gyula tájékoztatta K. Szilárdot, aki a jogtalan előny biztosítását vállalta.
A felajánlott 135 ezer eurót Kiss Szilárd utasítása szerint egy hozzátartozója adta át egy benzinkúton a nyíregyházi vállalkozónak, aki azt 2013. szeptember 4-én továbbadta a takarékszövetkezet volt elnökének.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Dr. Vétek János bíró elnapolta a tárgyalást
[/caption]– A jogtalan előnyért a pénzintézeti vezető a fedezetül szolgáló, zálogjoggal biztosított ingó és ingatlan vagyonból a takarékszövetkezet követelését nem kísérelte meg érvényesíteni, hanem a megállapodásnak megfelelően a követelést mélyen értéken alul értékesítette – nyilatkozta korábban az ügyről dr. Schmidt Gábor, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

Az ügyészség Kiss Szilárdot és Sz. Gyulát minősített vesztegetés bűntettével, G. Imrét pedig minősített vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja. Korábban előzetesben voltak, de jelenleg már mindhárman szabadlábon védekeznek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!