Kék hírek, bulvár

2015.09.22. 11:51

Járóbotjával verte halálra nagynénjét a részeg férfi

Kedden jogerősen 15 év fegyházra ítélte a Szegedi Ítélőtábla F. Szilvesztert, aki tavaly nyáron megölte nagynénjét Baján. Az asszony életét valószínűleg megmenthették volna, de az orvosok nem vették észre a hasi vérzést.

Zs. D.

A 65 éves bajai F. Szilveszter tavaly nyáron saját házában ölte meg nagynénjét, mert az asszony nem adott neki pénzt alkoholra. Mint arról korábban beszámoltunk: F. Szilveszter jó viszonyban volt a 85 éves nagynénjével, K. Jánosnéval, aki Baján egyedül élt egy házban és mozgásában korlátozott volt, járóbot nélkül csak pár lépést tudott megtenni, ezen kívül nagyot is hallott. A rokkantnyugdíjas, siketnéma F. Szilveszter és a sértett évek óta szinte napi rendszerességgel találkoztak. F. Szilveszter általában kora reggel elment az asszony házába, amihez kulcsa is volt, elvégezte a kerti munkákat, bevásárolt, míg a sértett főzött neki, mosott rá, és a vádlott pénzét is ő kezelte.

Jó volt közöttük a kapcsolat, kisebb konfliktus csak akkor adódott néhányszor, ha a vádlott ittasan pénzt kért, és az ittassága miatt a sértett nem adott neki. Ilyenkor a vádlott megsértődött, és néhány napig kerülte a nagynénjét, de az idős asszonyt nem bántotta.

2014. július 14-én F. Szilveszter már kora reggel pálinkát és bort ivott, így mire fél 7-kor nagynénje házához ért, már szemmel láthatóan ittas volt. A házba betérve kérte a nagynénjét, hogy adjon neki pénzt, azonban az asszony – látva a vádlott ittasságát – ezt megtagadta. Ettől a vádlott indulatba jött, a ház előszobai folyosóján vele szemben álló asszonyt megrázta, kezéből kivette a járóbotot, és azzal közepes, illetve azt meghaladó erővel testszerte ütni kezdte. Az asszony egyensúlyát elveszítve a kövezetre esett. A férfi tovább bántalmazta a nagynénjét, járóbottal és ököllel ütötte, fojtogatta, rugdosta a már vérző, földön fekvő sértettet úgy, hogy a járóbot eltört.

Az öt-tíz percig tartó bántalmazás után a vádlott – tudva azt, hogy a saját pénze hol van – az asszony ruhájának zsebéből magához vette a kulcsot, azzal kinyitotta a szobai ágyneműtartót, és az ott talált két, pénzzel teli borítékkal 7 óra körül elment, majd a nap folyamán tovább ivott. (Másnap a borítékokban lévő pénzt – melynek nagy rész nagynénjéé volt – visszavitte a sértett házába.)

Az asszony a bántalmazás során és azt követően sem vesztette el eszméletét, nagy fájdalmai voltak, de mozdulni és segítséget kérni nem tudott, 14 óra tájban az előszoba kövezetén fekve találta meg a fia. Ekkor értesítették a mentőket és szállították kórházba az asszonyt.
A sértetten még aznap combcsonttörését rögzítő műtétet hajtottak végre, a máj szakadását nem észlelték. A sértett július 15-én a délelőtti órákban meghalt. Halálának közvetlen oka a máj többszöri szakadásával összefüggő, hasi vérzés következtében kialakult légzési és keringési elégtelenség volt. Az elsőfokú bíróság ítélete szerint a sértett élete a bántalmazást követő azonnali, a máj szakadását felismerő, szakszerű orvosi ellátás esetében valószínűsíthetően megmenthető lett volna.

A Kecskeméti Törvényszék korábban különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál, fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek F. Szilvesztert. 15 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.
Fellebbezések után került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, mely helyben hagyta az elsőfokú ítéletet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!