Kék hírek, bulvár

2015.09.14. 15:00

Eltörölhetik a sokszoros DNS-mintavételt a büntetőeljárásokban

Az igazságügyi miniszter a bűnügyi nyilvántartást érintő módosítási javaslatot terjesztett hétfőn a parlament elé.

MTI

Trócsányi László többek között azt kezdeményezi, hogy ne kelljen minden egyes büntetőeljárásnál új DNS-profilt alkotni azoknál, akiknél a hatóság korábban már rögzített két megfelelő mintát.
A miniszter javaslatának indoklásában emlékeztet, az ujj- és tenyérnyomat, valamint a DNS-mintához tartozó azonosító kódokat ügyhöz kötötten kezeli a bűnügyi nyilvántartási rendszer, vagyis azokat akkor is leveszi, ha egy korábban elkövetett bűncselekmény miatt azok már szerepelnek a nyilvántartásban.

Az ismételt és felesleges mintavétel azonban komoly költséget és munkaterhet okoz - mutat rá Trócsányi László indítványa indoklásában, amelyben kiemeli, az ujj- és tenyérnyomatok az életkorral, vagy külső körülmények miatt változhatnak, ezért azok esetében fenn kell tartani a jelenlegi mintavételi eljárást, ugyanakkor a a DNS-profiloknál szűkíteni lehet a mintavételi kötelezettséget.

A tárcavezető olyan esetekben javasolja mellőzni a mintavételt, amikor a nyilvántartásban már két DNS-profil szerepel az érintettől.
A miniszter emellett azt is kezdeményezi, hogy a levett valamennyi biometrikus adat megőrizhető legyen a bűnügyi nyilvántartási rendszerben mindaddig, ameddig az érintett bűnügyi adatai is a nyilvántartásban szerepelnek.
Trócsányi László szerint ez a lépés növelheti a későbbi személyazonosítás hatékonyságát.

A módosítás elfogadása esetén tehát a biometrikus adatokhoz tartozó azonosító kódok a személyazonosító adatok és fényképek nyilvántartásának adattartalmává válnak, ami sokkal hatékonyabb és átláthatóbb adatkezelést eredményez - fejti ki a miniszter, aki emellett a büntetés-végrehajtásban is eltörölné a felesleges ujjnyomvételt a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetet (BSZKI) leterheltségének csökkentése érdekében.
Trócsányi László fel kíván lépni az úgynevezett bérrabság gyakorlata ellen olyan elektronikus berendezések rendszerbe állítását kezdeményezve, amelyek segítségével elektronikus úton, rövid idő alatt ellenőrizhetővé válik az érintett nyilvántartás szerinti ujjnyomata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!