Kék hírek, bulvár

2015.05.05. 16:37

Rámennek a betörésekre a zsaruk

Az idei év legfontosabb feladata a lakásbetörések visszaszorítása - jelentette ki a kecskeméti rendőrkapitány a múlt heti kecskeméti közgyűlésen.

Hraskó István

Tavalyi munkájukról számolt be a képviselőknek az április 30-ai testületi ülésen Kerti István alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság vezetője. A közgyűlési előterjesztéshez csatolt 30 oldalas évértékelésből kiderül többek között, hogy a kapitányság illetékességi területén - amelyhez Kecskeméten kívül három másik város, Kerekegyháza, Lajosmizse és Tiszakécske, valamint tizenkét község tartozik - 2013-ban még 6354, tavaly „csak” 5380 bűncselekmény történt, ami 15,3 százalékos csökkenés. A bűncselekmények négyötödét a megyeszékhelyen követik el. A nyomozás-eredményesség 39 százalékról 43,5 százalékra nőtt, ami az elmúlt tíz évre visszatekintve is kiemelkedőnek számít.

Bűncselekmények Kecskeméten 2013 - 2014

Összes 5276 - 4150

Lopás 3042 - 2264

Lakásbetörés 352 - 387

Garázdaság 157 - 192

Testi sértés 158 - 181

Zárt gépjármű feltörés 629 - 161

Rablás 25 - 32

Személygépkocsi-lopás 75 - 28

Emberölés 4 - 1

Kábítószer-kereskedelem 5 - 1

Nem csoda, hogy Kerti István a következő szavakkal kezdte szóbeli kiegészítését a közgyűlésen:
- Jó volt Kecskemét rendőrkapitányának lenni az országos főkapitány úr által tartott éves beszámolón, ahol elismerő szavakkal illette munkánkat -  mondta az alezredes, aki köszönetet mondott a képviselőknek a támogatásért, a hasznos információkért és a kritikai észrevételekért is.
Kerti István szerint a mindennapokban is észlelhető, ami a statisztikában megmutatkozik, azaz hogy kevesebb a bűncselekmény, javul a közbiztonság, és nagyobb a felderítés hatékonysága. Mint mondta, ez köszönhető az országossá tett, 24 órás közterületi jelenlétet biztosító programnak, amely idén is folytatódik.

Hozzátette, hogy a lakásbetörések számának emelkedése mindig fájó pont a rendőrség életében, hiszen nagy hangsúlyt fektetnek az elkövetők elfogására. A tapasztalatok szerint a külterületeken nő a vagyon elleni bűncselekmények száma, amely visszavezethető a ritka járőrözésre vagy a szomszédok nagy távolságára, ezen a helyzeten főként a polgárőrséggel való szoros együttműködéssel lehet javítani. A belvárosban pedig azáltal, ha a szomszédok jobban figyelnek egymásra, vagy a lépcsőházakban is szerelnek fel kamerákat. Kerti István kijelentette: az idei év legfontosabb feladata a lakásbetörések visszaszorítása, és ezen a téren a nyomozati eredményesség javítása.

A kapitánytól megkérdezték, nincs-e lehetőség a körzeti megbízottak létszámának emelésére, hiszen egy-egy kmb-shez hatalmas terület tartozik, amelyet fizikai képtelenség nap mint nap bejárni. Kerti István leszögezte: a megbízottak létszáma számukra adott, a bővítés az ORFK kompetenciája, de a szolgálat-szervezésnél figyelembe veszik, milyen az adott körzet bűnügyi helyzete, és szükség esetén szokták kérni a Készenléti Rendőrség lovasrendőreinek segítségét is.

Szó esett az ülésen a közlekedési morálról és ezzel kapcsolatban arról is, hogy - mint azt megírtuk - a megyei rendőr-főkapitányság épületének főkapuja fölötti erkélyére helyezték el az új szupertraffipaxot, amely a kiskörúton haladó járművek sebességét méri.
- A forgalom szervezése elsősorban nem a rendőrség feladata, a mi teendőnk a törvények betartatása. Mindent megteszünk azért, hogy az állampolgárokat jogkövető magatartás irányába próbáljuk szorítani. Van, akinek ez tetszik, van, akinek kevésbé - mondta el Kerti István, hozzátéve: nem érti, egyesek miért háborodtak fel a rendőrség erkélyéről való traffipaxozáson, hiszen csak a feladatukat végezték, és nem is tartották az egészet titokban. Az alezredes egyúttal viccesen megköszönte a közösségi oldalon kapott "üdvözlő szavakat". Kijelentette: elsődleges céljuk a figyelmeztetés, nem a büntetés - persze adott esetben az is előfordulhat…

A polihisztorok ideje lejárt

- Állítólag ki van adva a rendőrségi szóvivőknek, hogy nem kommunikálhatnak semmilyen rossz dolgot, azt kell mondaniuk, hogy itt rend, béke és fegyelem van országszerte. Remélem, hogy ez nem így van - fakasztott mosolyt az egész teremben nem túl összeszedett kérdésével a jobbikos Süli Csontos Ottó. Okosabb senki nem lett, Kerti István azt válaszolta: „a polihisztorok ideje lejárt”, és ugyan szívesen válaszolna a sajtóval kapcsolatban, de ez „külön szakterület”.
A kapitányi beszámolót végül 14 igen szavazattal, 3 tartózkodó voks mellett elfogadta a testület.

Szakmai követelményminimumok 2015-re a Kecskeméti Rendőrkapitányságnál

Rablás felderítési mutatója: 75 százalék

Lopás felderítési mutatója: 18 százalék

Lakásbetörés felderítési mutatója: 18,5 százalék

1 fő hivatásosra jutó elfogások száma (db/fő): 2,22

1 fő hivatásosra jutó közterületi szolg.-i óraszám: 530,5

Reagálási idő (perc, bejelentéstől kiérkezésig): 25

 

Lopás 3042 - 2264

Lakásbetörés 352 - 387

Garázdaság 157 - 192

Testi sértés 158 - 181

Zárt gépjármű feltörés 629 - 161

Rablás 25 - 32

Személygépkocsi-lopás 75 - 28

Emberölés 4 - 1

Kábítószer-kereskedelem 5 - 1

Szakmai követelményminimumok 2015-re a Kecskeméti Rendőrkapitányságnál Rablás felderítési mutatója: 75 százalék

Lopás felderítési mutatója: 18 százalék

Lakásbetörés felderítési mutatója: 18,5 százalék

1 fő hivatásosra jutó elfogások száma (db/fő): 2,22

1 fő hivatásosra jutó közterületi szolg.-i óraszám: 530,5

Reagálási idő (perc, bejelentéstől kiérkezésig): 25 -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!