Kék hírek, bulvár

2015.05.15. 11:02

Ikergidákkal vemhes őzet ütött el egy quad a versenyen

Vádat emeltek egy keceli férfi ellen, mert az általa szervezett off-road autóverseny tönkretette több, fokozottan védett madár élőhelyét és egy ikergidákkal vemhes őz is elpusztult.

Hraskó István

Dr. Schmidt Gábor, a megyei főügyészség sajtószóvivője elmondta: a 44 éves keceli férfi egy sportegyesület képviselőjeként 2014 májusában egy off-road terepjáró autóversenyt szervezett Kocsér és Tiszakécske Kerekdomb területén.

A versenyt Kocsér és Tiszakécske önkormányzata engedélyezte, az autósport szövetség szintén, de felhívta a keceli férfi figyelmét, hogy a jogszabályokat és a versenyek rendezésével kapcsolatos egyéb előírást tartsák be. A versennyel érintett lakiteleki ingatlan tulajdonosa szóban szintén hozzájárult a versenyhez.

– A vádlott azonban gondatlansága miatt elmulasztotta beszerezni az illetékes vadásztársaság engedélyét, holott az ingatlanon vadgazdálkodás folyt, így a vadásztársaság engedélye is kellett volna – nyilatkozta a vádhatóság szóvivője. Hozzátette, a vádlott nem is kapott volna engedélyt a vadásztársaságtól, ugyanis a lakiteleki földterület fontos fészkelő- és élőhelye több védett és fokozottan védett madárfajnak, így többek között harisoknak, fürjeknek, mezei pacsirtáknak, sárga billegetőknek, sordélyoknak és énekes nádi poszátáknak is.

A verseny a talajon fészkelő madarak élőhelyében jelentős károkat okozott: az autók teljesen tönkretették a terület vegetációját, a madarak élőhelyét, a regenerálódás évekbe is telhet.

– A zaj megakadályozta a madarak költését is, így jelentősen veszélyeztette az élővilágot. A verseny a szaporodási időszakban lévő őzek ellését is veszélyeztette. A verseny során az egyik quad elütött egy 100 ezer forint értékű, ikergidákkal vemhes őzet, ami miatt az őz és gidái elpusztultak – mondta Schmidt Gábor. A szabadlábon védekező szervezőt a Kecskeméti Járási Ügyészség gondatlan környezetkárosítás vétségén kívül gondatlan természetkárosítás vétségével is vádolja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!