Kék hírek, bulvár

2015.04.06. 22:31

Tovább csökkent a bűncselekmények és a közúti balesetek száma

Eredményesen zárta az elmúlt esztendőt a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság. Illetékességi területén 5,7 százalékkal csökkent a regisztrált bűncselekmények száma. Hangzott el a kapitányság évértékelő állománygyűlésén.

Vajda Piroska

A nyomozások eredményességét, az elvártaknak megfelelően tovább, mintegy 12 százalékkal sikerült javítani, amely az elmúlt 5 év legjobb eredménye a félegyházi rendőrkapitányság vonatkozásában – hangsúlyozta Timafalvi László, rendőrkapitány. Elmondta, a kiemelten kezelt bűncselekmények száma is kedvezően alakult annak ellenére, hogy Kunszálláson egy külföldi házaspár életét követelő emberölés történt. A rablások száma több mint felére csökkent, és azok elkövetőit a lehető legrövidebb idő alatt elfogták. Lopás miatt is 17 százalékkal kevesebb eljárást kellett lefolytatni. Az erőszakos garázda jellegű magatartások 30 százalékkal, a testi sértések aránya pedig 38 százalékkal estek vissza.

A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények vonatkozásában hasonló számú ügyben jártak el, mint az előző évben. Kiemelten kezelték a tulajdon elleni szabálysértéseket, melyek elkövetőinek 35 százalékát derítették fel. Az elmúlt esztendőben jelentős erőket fordítottak a külterületek védelmére. Heti rendszerességgel jelentek meg a külterületi településeken a polgárőrség és a mezőőri szolgálat bevonásával. A folyamatos ellenőrzés meghozta gyümölcsét, hiszen a külterületen mintegy 40 százalékkal mérséklődött a vagyon elleni bűncselekmények száma. A közterületi szolgálat ellátásában is pozitív változás történt.

Növelték a gyalogos és a kutyás járőr szolgálatok számát, így a közterületen közel 40 százalékkal kevesebb kiemelt bűncselekményt követtek el az elmúlt évben. Pozitív eredmény az is, hogy közútjainkon 14,5 százalékkal kevesebb személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt. Köszönhető ez többek között annak is, hogy hatékonyan léptek fel a gyorshajtókkal, valamint az ittas járművezetőkkel szemben. A félegyházi kapitányság munkatársai továbbra is kiemelt feladatként kezelik a bűnmegelőzést. Az elmúlt évben a fiatalokat és az időskorúakat helyezték előtérbe. A középiskolákban bűnmegelőzési tanácsadói programot indítottak, amibe a diákok mellett a tanárokat és a szülőket is bevonták. Az időskorúak védelmében pedig útjára indult a Kortárs Segítő program.

 

Ezek is érdekelhetik