Kék hírek, bulvár

2015.03.28. 19:51

Átlag fölött a rend őrei

Csak dicséretet kaptak a rendőrök a képviselőktől.

Kubatovics Tamás

Az ittas járművezetések és az internetes csalások számának emelkedése miatt lett több a bűncselekmény 2014-ben, az előző évi 1047-ről 1262-re számuk. Ez azonban így is elmarad az ötéves átlagtól, ami 1316. Egyebek mellett erről számolt be András István, bajai rendőrkapitány éves értékelésében, amit csütörtökön fogadott el a bajai képviselő-testület. A lakosság szubjektív biztonságérzetét befolyásoló bűncselekmények száma összességében csökkent, egyes kategóriákban a nyomozásokat a kapitányság magas színvonalon teljesítette, olvasható a beszámolóban. Az alezredes értékelésében úgy fogalmazott: lakosságorientált tevekénység jellemezte munkájukat.

- Befejeződött a nyugdíjazási hullám 2011-ben, a fiatalodást követő tapasztalatszerzés után 40-ről 62 százalékra nőtt a nyomozási eredményesség a kapitányság teljes területét vizsgálva - emelte ki András István az írásos anyagot kiegészítve. Hangsúlyozta: a minisztérium évente felméri a kapitányságok megítélését, ebben az osztályozásban a bajai a megyei átlag fölött teljesítve 4,55-öt ért el.

Mint a beszámolóból kiolvasható: a 14 kiemelt bűncselekményi kategória felében csökkenést tapasztaltak, egy emberölést regisztrálhattak, tavaly 8 alkalommal jártak el kábítószer-terjesztéssel kapcsolatba hozható bűncselekmény miatt, sikeresen derítettek fel a környéken működő jelentősebb hálózatokat. Érdekesség, hogy a gépkocsi feltörések száma 25-ről 1-re, jármű önkényes elvétele pedig 9-ről 1 esetre csökkent. Viszont a közlekedési helyzet adatai alapján vegyesnek mondható a bajai kép. A személyi sérüléses balesetek száma negyedével nőtt, 68-ról 86-ra, a halálos baleset száma azonban 4-ről 1-re mérséklődött. Baleseti gócpont nem alakult ki a városban, de a Szarvas Gábor-Szent Antal utcai kereszteződés halmozódási helyszín minősítést érdemelt ki, ezért ide figyelemfelhívó táblákat helyeztek ki. A közrendvédelmi adatok között jelentős változás, hogy a büntető feljelentések száma - részben az ittas sofőrökkel szembeni fokozott fellépés miatt- 258-ról 377-re emelkedett. Viszont helyszínbírságolások 5927-ről 2215-re estek vissza. Ellenkező a változás az elővezetéseknél, számuk 257-ről 710-re emelkedett. Napi rendszerességgel, demonstratívan jelennek meg a rendőrök ilyen esetekben, fogalmazott a beszámoló kapitány.

A dokumentumból tudható, hogy Baján 1231 fegyvertartási engedéllyel rendelkező magánszemély 2644, 4 jogi személy 91 fegyverrel rendelkezik, a fegyvertartók száma 1,2 százalékkal emelkedett, tavaly 210 kérelem érkezett a rendőrségre. Bűnmegelőzési munkájuk kapcsán arról is beszámolt András István, hogy az időskorúak védelmét szolgáló lépések közt felvették a kapcsolatot az egyházakkal, hogy az istentiszteleteken is hívják fel a figyelmet a megelőzés fontosságára. Teljes egységben dicsérték a képviselők a kapitányság munkáját, és szintén a politikai oldalaktól függetlenül javítandónak nevezték a rendőrségi ingatlan állapotát. A polgármester által megfogalmazott kérésekre válaszolva a kapitány elmondta, hogy rövidesen például a kritikus állapotú Szent László utcai térségnek lesz saját rendőre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!