Kék hírek, bulvár

2014.12.12. 16:58

A tolvajok is készülnek az ünnepre

A karácsonyt nem csak a jóérzésű emberek várják, ilyenkor a tolvajok is akcióba lendülnek. Sokszor kis odafigyeléssel megakadályozhatjuk, hogy áldozattá váljunk, ehhez adott hasznos tanácsokat a rendőrség.

Zsámbóki Dóra

A zsebesek főként zsúfolt helyeken, utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon, vagy bevásárlóközpontokban dolgoznak. Éppen ezért a rendőrség azt javasolja, hogy pénzünket, bankkártyánkat, egyéb értékeinket tegyük biztonságos, nem észrevehető vagy nehezebben hozzáférhető helyre. A rendőrség azt javasolja, hogy nagyobb bevásárlóközpontokban lehetőleg bankkártyával fizessünk, ám a PIN-kódot és a bankkártyát soha ne tartsuk egy helyen. Érdemes az iratainkat a lakáskulcsainktól és az autónk slusszkulcsától elkülönítve tárolni. Ha ellopták a lakáskulcsot, sürgősen le kell cseréltetni a zárat, ha a tolvaj a bankkártyánkat vitte el, akkor azt rögvest le kell tiltani és szólni kell a rendőröknek.

– Ha vásárolni indulnak, arra is fordítsanak fokozott figyelmet, hogy a lakás nyílászáróit megfelelően zárják be! Amennyiben riasztóberendezés is van az ingatlanban, induláskor azt élesítsék, illetve rendszeresen ellenőrizzék annak működőképességét! Ha hosszabb időre utaznak el az ünnepek idején, kérjék meg ismerősüket, hogy időnként ellenőrizze otthonukat, ürítse ki a postaládájukat! Legalább egy helyiségben hagyják égve a villanyt, mert ez is azt a látszatot kelti, hogy van otthon valaki – olvasható a rendőrség bűnmegelőzési tanácsai között. Az autókkal érdemes kivilágított helyen parkolni, de értéket a kocsiban látható helyen soha nem szabad hagyni.
Ha internetes webáruházakban vásárol valaki, a személyes adatok és a bankkártya adtainak megadásakor óvatosnak kell lenni. Minden esetben át kell olvasni a webáruház működési szabályzatát és a fizetési feltételeket, és ha lehet, az utánvétes fizetési opciót érdemes választani. Ha bankkártyával fizet valaki, okos dolog olyan internetes áruházat választani, ahol a fizetés valamely pénzintézet internetes oldalán keresztül történik.

A karácsonyi időszakban a balesetek száma is megnő, hiszen zsúfoltabbak az utak és mindenki feszültebb. A rendőrség azt javasolja, hogy legyünk türelmesek, óvatosak, körültekintőek, vigyázzunk a többi közlekedőre, hiszen mindenki az otthonában, szeretteivel szeretné tölteni az ünnepeket.

Parkolóban akcióztak a rendőrök Baján
A karácsonyi bevásárlásra készülődő autósoknak tartottak bűnmegelőzési tájékoztatót a bajai rendőrök szerdán. Egy bajai hipermarket parkolójában a gépjárművel érkező vásárlók figyelmét hívták fel értékeik védelmének fontosságára. A rendőrök elmondták, hogy amennyiben a karácsonyi készülődés során hosszabb bevásárló körútra indulnak, úgy a teli csomagokat mindig az autójuk csomagtartójában helyezzék el. Az utastérben hagyott csomagok a bűnözők számára kecsegtető, és egyben könnyű prédák lehetnek, ezért soha ne hagyjanak a gépkocsiban mások számára is jól látható helyen értéktárgyat. Mielőtt a gépjárművet magára hagyják, győződjenek meg róla, hogy a jármű ajtajai és ablakai megfelelően záródtak – kérték a rendőrök, akik a személyes beszélgetésen túl a gépjárművezetők számára készült vagyonvédelemi és hasznos bűnmegelőzési tanácsokat tartalmazó tájékoztató lapokat is átadtak.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!