Kék hírek, bulvár

2014.09.24. 11:17

Rettegésben tartotta, végül megölte feleségét

Jogerősen tizenkét év börtönre ítélte a Szegedi Ítélőtábla szerdán azt a dunapataji férfit, aki 2013 júniusában több késszúrással megölte véglegesen elhagyni akaró feleségét.

H. I.

Az 53 éves Sz. Györgyöt márciusban a Kecskeméti Törvényszék is tizenkét év börtönbüntetéssel, tíz év közügyektől való eltiltással és szülői felügyeleti jogának megvonásával sújtotta, ezt az ítéletet hagyta helyben szerdán a táblabíróság.

„Ma megdöglesz, úgyis agyon szúrlak! Te vagy a hibás!” - ezeket mondta 2013. június 7-én a dunapataji Sz. György, amikor felesége elkezdte összepakolni holmijait. A nő kiabálva kért segítséget a szomszédoktól, de mivel a házaspár tagjai között gyakoriak voltak a hasonló veszekedések, a segélykérésre senki nem reagált. A férfi viszont valóra váltotta fenyegetését: egy 20 centiméter pengehosszúságú késsel, közepes erővel megszúrta az asszonyt a hasán, a törzsén és a lapockáján. A menekülni próbáló nő az előszobában összeesett és meghalt. Sz. György a gyilkosság után a kocsma felé vette az irányt, ahol elbúcsúzott ismerőseitől, mondván: tíz év múlva találkoznak legközelebb. Több doboz cigarettát is vásárolt magának, amit az eladónak azzal indokolt, hogy börtönbe fog kerülni asszonya meggyilkolása miatt. Hazafelé menet összetalálkozott a felkutatására induló rendőrökkel, akik elfogták. Emberölés bűntette mellett kiskorú veszélyeztetése és zaklatás miatt is vádat emelt ellene a megyei főügyészség.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ezzel a késsel szúrt a férfi
[/caption]Alkohol, agresszió, félelem, határozatlanság, kiszolgáltatottság, a hatóságok korlátozott hatásköre és a lakókörnyezet közönyössége, passzivitása egyaránt szerepet játszott abban, hogy a családi konfliktus egészen a gyilkosságig fokozódott.
Sz. György a kilencvenes évek végétől lakott Dunapatajon feleségével, közös, 1996-ban született lányukkal és az asszony korábbi kapcsolatából született, nagykorú fiával. Nehéz anyagi körülmények között éltek, mindkét szülő rendszeresen ivott, majd az asszony egy baleset után már nem nyúlt a szeszhez, férje azonban nem hagyott fel az italozással. A vádlott
alkoholizmusa miatt a család folyamatosan anyagi gondokkal küzdött. Házukban nem volt áram, gyakran a szomszédok segítették ki őket élelmiszerekkel. 2012 szeptemberétől a 16 éves lány iskolába sem jutott el, mert nem volt pénze a családnak buszbérletre.

A férfi ittasan rendszeresen kötözködött, veszekedett családtagjaival, feleségét és nevelt fiát bántalmazta, a családot lelki terror alatt tartotta, így a helyzet elviselhetetlenné vált. A nevelt fiú 2012 novemberében végleg elköltözött a házból. Menekülni próbált többször az asszony és a lánya is, ilyenkor egy ismerősük biztosított számukra szállást. A vádlott erre öngyilkossági kísérletet követett el, majd a kórházból kikerülve azzal fenyegette meg feleségét, ha nem költözik haza, megöli a közös lányukat és annak barátját. Az anya feljelentést tett, azonban a kényszerítés bűntette miatt indult nyomozást a Kalocsai Járási Ügyészség bizonyíték hiányában megszüntette.

Sz.György újra megpróbált önkezével véget vetni életének, ezután felesége - bízva a vádlott ígéreteiben, abban, hogy abbahagyja az ivást – 2013 elején visszaköltözött hozzá. Később lányuk is így tett. Ekkor minden elölről kezdődött. Sz. György újra inni kezdett, és azzal fenyegette meg feleségét és lányát, hogy elvágja a torkukat. A nő kérelmére ekkor a Kalocsai
Rendőrkapitányság 72 óra időtartamra elrendelte a vádlott ideiglenes megelőző távoltartását.
A következő öngyilkossági kísérlet után az asszony és a gyermek egy közelben lakó baráti házaspárhoz költözött. A vádlott rendszeresen elment ide is, és követelte, hogy felesége menjen haza. Ennek az asszony eleget tett.

2013 májusában – mivel a lány apjától való félelme miatt továbbra is külön élt – a szülők a gyámhatóságnál kérték annak engedélyezését, hogy szállásadója fogadja hivatalosan családjába a kiskorút. Júniusi meghallgatásukon viszont már ellenezték ezt. Az anya ugyanakkor a családgondozó tájékoztatása alapján tudta: ha a kislányával együtt nem költözik el férjétől, akkor a hatóság a kiskorú családból való kiemelését fogja javasolni. Emiatt szánta el magát a végső lépésre. Tavaly június 7-én több személyt megkért, hogy menjenek haza vele a pakoláshoz, mert ő fél találkozni férjével, de senki nem hajlott erre, mert nem tartották
komolynak és véglegesnek elhatározását. Így került sor a végzetes délutánra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!