Kék hírek, bulvár

2014.09.02. 06:57

A levegőből kapják a segítséget

Tegnap átadták a Bácska Helikopterbázist, mely 307,5 millió forintba került. A következő hónapokban bérelt géppel ellenőrzik a déli határt.

Kubatovics Tamás

Igen magas volt Bokodon egy főre jutó rendőrtábornokok aránya tegnap. A pizsamaparty egy hangárban, a Kirendeltség, vigyázz! paranccsal vette kezdetét Papp Károly, országos rendőrfőkapitány megérkezésével. A rendőr altábornagy kiemelte: 2010 óta emelkedik a migránsok száma, ez tavaly volt a legnagyobb, a legterheltebb a szerb határ. Hazánk tízéves uniós tagsága alatt mintegy 10 milliárd forint támogatást kapott a határőrizet fejlesztésére, jövő év közepéig további 4,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg.

– Reményeink szerint lesz lehetőség új helikopter beszerzésére is. A bázis átadásával egyidejűleg egy bérelt géppel kezdődik meg a térségben a járőrözést, 600 órára béreltük a gépet – fogalmazott Papp Károly. A bérlet mintegy 2 millió euró kiadással jár, a járőrözéstől az embercsempészés, az illegális határátlépés csökkenését várják.

Dr. Berta Krisztina, a Belügyminisztérium államtitkára kiemelte: a belügyi terület 1998 óta jut uniós támogatásokhoz, ez a beruházás azonban mérföldkő. A most indult uniós pénzügyi ciklusban változatlanul 12,1 milliárd forint lesz felhasználható a határigazgatásra és ezen felül igényeltek egy helikoptert is.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egy bérelt helikpterrel kezdődik meg a térségben a járőrözés, 600 repülőórára bérelték a gépet
[/caption]

– A személyzeten kívül két főt tud szállítani, óránként 274 kilométeres maximális sebességre, 3 és fél órás repülési időre képes – mutatta be Gyenei Zoltán alezredes, a Készenléti Rendőrség főpilótája az Airbus-Eurocoptert. A gép nappali és infrakamerával felszerelt, így minden napszakban lehetővé teszi a kutatást, ideális esetben 600 méterről autórendszámot is le lehet olvasni segítségével. Az infrakamera 16 kilométerre lát, azonosításhoz 4 kilométeres távolságról alkalmas. Nagyteljesítményű fényszórója pedig 3 méteres távolságról képes az éghető anyagot felgyújtani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!