Kék hírek, bulvár

2014.07.12. 09:10

A tűzoltók csak 20 centi fölött kapcsolhatnak szivattyút

Az embereknek sok gondot okozott, a tűzoltóknak sok telefonhívást hozott tegnap az egész megyét eláztató eső.

Zsámbóki Dóra

Mint arról beszámoltunk: a hirtelen leesett, nagy mennyiségű csapadék miatt ismét megállt a víz a kecskeméti, Szolnoki úti aluljáróban, amit 11 órakor a rendőrség le is zárt. Még a lezárás előtt az aluljáróban összegyűlt vízben rekedt egy autó, azt egy autómentő szabadította ki. A környéken óriási dugók voltak.

Noha az eső délután 1 órára csendesedni látszott a megyeszékhelyen, addigra a város több pontján is állt már a víz, a csatornaszemek kisebb szökőkútként köpték vissza az esőt. A Géza fejedelem körutat a Békéscsabai út és a Kaffka Margit utca között le kellett zárni, de az Erzsébet körúton is kellemetlen meglepetés érhette az autósokat, ha a benzinkút utáni kanyarban belehajtottak a „mély” vízbe. A rendőrségtől kapott információk alapján a lezárásokat szombat reggelre mindenhol feloldották Kecskeméten.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kiskunfélegyházi Csáky Géza utcában két szivattyú segített a helyzeten
[/caption]

A rengeteg eső természetesen nem csak a kecskemétiek hétvégeváró hangulatát rontotta el. Kiskunfélegyházán például a Csáky Géza utcában több mint 20 centi esővíz gyűlt össze délutánra. Mint azt olvasónktól megtudtuk: évek óta visszatérő probléma, hogy az utcában a csatornarendszer nincs kiépítve, szilárd útburkolat sincs, viszont a környező utcákat, a Bessenyei Ferenc és Károlyi Mihály utcákat aszfalt borítja és van csatorna is, így ha egy nagyobb esőzés van, a csapadék a Csáky utcában gyűlik össze.

Olvasónk – aki képet is küldött szerkesztőségünknek a tóvá változott utcáról – végül a tűzoltók segítségét kellett, hogy kérje. Sokan tettek még így a megyében, dr. Krix Orsolya megyei katasztrófavédelmi szóvivő helyettes elmondása szerint sok bejelentés érkezett hozzájuk az összegyűlt csapadékvíz miatt. Délután négy óráig azonban a tűzoltók csak egy helyen, a kiskunfélegyházi Csáky Géza utcában tudták megkezdeni a szivattyúzást. Ennek oka az, hogy a tűzoltósági szivattyúk csak a 20 centinél mélyebb vízben tudnak működni.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tóvá változott a félegyházi utca
[/caption]

Az időjárás-előrejelzések nem ígérnek sok jót a hétvégére. Szombaton a Dunától keletre marad a záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás. Vasárnap az ország nagy részén már a napsütés kerül túlsúlyba, csupán keleten, északkeleten és a nyugati, délnyugati határ mentén lesz több felhő az égen, és ezeken a tájakon továbbra is előfordulhat zápor, zivatar. A nyár, mármint ami a hőmérsékletet illeti, a jövő hét első napjaiban visszatérhet, de akkor sem kell meglepődni egy-egy hirtelen megeredő zápor, zivatar láttán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!