Kék hírek, bulvár

2014.06.06. 12:26

Két év letöltendő börtön a Mercedes-gyári bombariadókért

Két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a nőt, aki májusban kétszer csinált bombariadót a kecskeméti Mercedes-gyárban.

Zs. D.

Közveszéllyel fenyegetés miatt nem jogerősen 2 év börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság azt a 33 éves kecskeméti nőt, aki május 7-én, majd május 20-án bombariadót csinált a kecskeméti Mercedes-gyárban. Az elfogása, május 20-a óta őrizetben, majd előzetes letartóztatásban lévő M. Beatrix megtörten érkezett pénteken délelőtt a Kecskeméti Járásbíróságra. Dr. Tompa Natália bíró előtt a vádlott nem kívánt vallomást tenni, így a bíró korábbi vallomásait olvasta fel.

A tárgyaláson kiderült: a 8 osztályt végzett, büntetlen előéletű, élettársával 5 éves tartósan beteg, asztmás kisfiát nevelő nő április 15-e óta dolgozott a kecskeméti Mercedes-gyárban. A karosszériaüzemben a szalag mellett állt. Közvetlen felettesével, a szalag mellett álló munkásokat felügyelő nővel kisebb konfliktusai voltak, amit M. Beatrix részben azzal magyarázott, hogy a felettese barátja kedves volt vele. A felettese volt hivatott arra is, hogy jelzésre leváltsa a szalag mellett álló munkást. A vallomásból kiderült, hogy az első bombariadót megelőzően, május 6-án M. Beatrix hiába jelzett, hogy szeretne kimenni a mosdóba, a felettese erről nem vett tudomást, így a nő kénytelen volt engedély nélkül elhagyni a munkaállomását, ami miatt letorkollta a nő.

A konfliktusról M. Beatrix – aki korábban 6 évig munka nélkül volt, illetve nevelte kisfiát – nem beszélt senkinek. Otthon sem mesélte el a történteket, helyette éjszaka kigondolta, hogy másnap bosszúból bombariadót csinál a gyárban. Ehhez egy SIM-kártya nélküli, használaton kívüli mobiltelefont használt. Munkába menet hívta föl a 112-es számot azzal, hogy bomba fog robbanni a Mercedesnél. Kiért a munkahelyére, majd fél óra múlva kiürítették a gyárat.

A következő napok szokásosan teltek, ám május 12-én M. Beatrix kisfia befulladt és újra kórházba került. Egy hétig a vádlott is táppénzen volt, hogy gyermeke mellett lehessen. A vallomása szerint, amikor 19-én újra munkába állt, felettese azzal várta, hogy két hetet sem bír ki a cégnél táppénz nélkül. M. Beatrix ismét megbántva érezte magát. Másnap, május 20-án a gyár egyik mosdójából hívta fel a 112-es segélykérő telefonszámot. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] M. Beatrix végigzokogta a tárgyalást
[/caption]

A nő, aki gyakorlatilag végigzokogta a tárgyalást, többször is elmondta: nagyon sajnálja, amit tett, nem gondolt bele a következményekbe, sem abba, hogy ezzel mekkora kárt okoz. A kárról egyébként a bíróságon sem hangzott el pontos információ, a Mercedes részéről jelenlévő jogász ugyanis csak annyit közölt, hogy a Btk. szerint különösen nagy értékről, vagyis 50-től 500 millió forintig terjedő kárról beszélhetünk. A gyárat a fenyegetések miatt kétszer kellett kiüríteni, kétszer 2000 embernek kellett elhagynia a területet, leállt a termelés, 1-1 műszak kiesett. Az első esetben 75, a második esetben pedig 90 Bács-Kiskun megyei és más megyékből érkező rendőr végezte a bombakeresést a gyárban. Robbanószerkezetet nem találtak.

Dr. Kovács Péter ügyész folytatólagosan elkövetett közveszéllyel fenyegetés miatt letöltendő börtönbüntetést kért a vádlottra. A halmazat miatt a bűncselekményt a törvény 1-7,5 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. Kovács Péter kitért arra, hogy az elmúlt időszakban rendkívüli módon elszaporodtak a bombariadók, amit elfogadhatatlannak nevezett és kellő, visszatartó súlyú büntetést kért a bírótól, mert szerinte csak ezzel lehet elejét venni a köznyugalmat súlyosan megzavaró és nagy kárt okozó bűncselekményeknek.

Dr. Kiszely Zsuzsanna, a vádlott ügyvédje kérte M. Beatrix körülményeinek figyelembe vételét, azt, hogy a nő tartósan beteg gyermeket nevel, illetve azt, hogy a gyárban való elhelyezkedése előtt az asszony 6 évig nem dolgozott, így pszichésen nehezen dolgozta fel az őt ért munkahelyi sérelmeket. Az ügyvéd egy hosszabb időtartamú felfüggesztett börtönbüntetéssel lett volna elégedett.

Dr. Tompa Natália bíró az ítélet indoklásakor elmondta: M. Beatrixnak akkor kellett volna a gyermekére gondolnia, amikor a bombariadókat csinálta. A bíró kitért arra, hogy rengeteg embert érintettek a bombariadók, illetve hogy egy nemzetgazdaságilag fontos gyárat ért fenyegetés. Ráadásul az első általa okozott bombariadó következményeit végig is nézte, végigélte a vádlott. – Manapság napi szinten vannak bombariadók. Megálljt kell szabni ezeknek az elszaporodott bűncselekményeknek és a törvény szigorával kell fellépni a bűnelkövetőkkel szemben – indokolta az ítéletet a bíró.

A bíró döntését az ügyész tudomásul vette, a vádlott és ügyvédje enyhítésért nyújtott be fellebbezést. Az ügy tárgyalása a Kecskeméti törvényszéken folytatódik majd. Az előzetes letartóztatás fenntartásának kérdésében is döntött a bíróság, ennek értelmében M. Beatrixot szabadlábra helyezték. Ez ellen a döntés ellen az ügyész fellebbezést nyújtott be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!