Kék hírek, bulvár

2014.01.11. 08:06

Embercsempész szervezetet számolt fel a rendőrség

Két afgán, egy román és 21 magyar állampolgárból álló, embercsempészéssel foglalkozó bűnszervezetet számolt fel a rendőrség.

MTI

A Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte a nyomozást, mind a 24 gyanúsítottal szemben vádemelést javasolnak - közölte pénteken honlapján a rendőrség.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint a 24 tagú bűnszervezet 2012. februártól novemberig 121 alkalommal – alkalmanként 3-4 afgán és pakisztáni állampolgárnak -, összesen 435 embernek nyújtott segítséget közvetlenül Magyarország déli határszakaszáról, illetve menekülttáborokból Ausztriába, valamint Olaszországba történő illegális kiutazáshoz.

A bűnszervezet élén két afgán állampolgár állt, szoros kapcsolatban magyar szervező társaikkal, akiknek az volt a feladatuk, hogy további embereket szervezzenek be illegális szállításokra. A magyar szervezők 100 eurót, a szállítók 200-500 eurót kaptak szállításokként. Az afgán főszervezővel kapcsolatban állt egy román állampolgár is, aki a gyanú szerint középszintű szervezőként magyar sofőröket bízott meg illegális bevándorlók szállításával.

A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsítottaknak a bűncselekmények elkövetésével több ezer euró hasznuk volt. A pénz jelentős részét felélték, azonban az egyik főszervezőnél tartott házkutatás alkalmával 6000 dollárt lefoglaltak a rendőrök. A főszervezők a szállítók részére a bűncselekmények elkövetéséért összesen 61 000 eurót fizettek ki - írta a rendőrség.

Az ügyben az NNI befejezte a nyomozást, és a 24 gyanúsítottal szemben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal megküldi a Bajai Járási Ügyészségnek - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!