Kék hírek, bulvár

2014.01.14. 16:55

A temetőből lopták el a Mészöly-síremléket

Ellopták Mészöly Gyula, országos hírű, Kossuth-díjas növénynemesítő, biológus síremlékéről a vörösréz szobrot a kecskeméti köztemetőből.

Zsámbóki Dóra

Melloco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész alkotásának milliós az eszmei értéke, az 1975-ben készült emlékmű vörösréz értéke is több százezer forintra tehető. A Zöldségtermesztési Kutató Intézet (ZKI) alapító Mészöly Gyulát egy paradicsomkertben ábrázoló alkotás eltűnésére egy olvasónk hívta fel szerkesztőségünk figyelmét. Mint elmondta: a paradicsomnemesítő nyughelye a díszsírhelyek első sorában van a kecskeméti temetőben, közvetlenül a tér mellett, ezért is érthetetlen, hogyan tudták a tolvajok észrevétlenül letörni és ellopni az emlékművet.

A rendőrség nyomoz az ügyben. Mihályné Bornemisza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megkeresésünkre elmondta: decemberben érkezett bejelentés hozzájuk a szobor eltűnéséről. A rendőrség azóta ellenőrizte a kecskeméti fémfelvásárlókat, és más megyék kapitányságait is erre kérték. A nyomozás eddig még nem vezetett eredményre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!