Kék hírek, bulvár

2013.12.11. 10:23

Szírek szöktek át a határon

Két szír embercsempész 9 szír migránst akart továbbszállítani, de elfogták őket.

baon.hu

A Bácsalmás Határrendészeti Kirendeltség idegenrendészeti eljárást indított kilenc szír - köztük egy gyermekkorú - állampolgárral szemben, akiket december 10-én 4 órakor Csikéria külterületén, a Szabadkai úton fogtak el a rendőrök. A külföldiek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni, ezért tiltott határátlépés szabálysértés elkövetése miatt előállították őket. Valamennyien menekültstátusz iránti kérelmet nyújtottak be, így átadták őket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársainak.
 
Elfogásukkal egy időben, a helyszín közelében egy francia rendszámú személyautó 40 éves szír sofőrjét, és 25 éves szír utasát igazoltatták a járőrök. A gépkocsi vezetője francia útlevéllel, utasa osztrák menekült tartózkodási engedéllyel igazolta magát. Elmondásuk szerint a tiltott határátlépést elkövető személyekért érkeztek, hogy továbbszállítsák őket.
A sofőrrel és utasával szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészésre irányuló előkészület vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.
Mivel a 25 éves szír utast menekültokmánya nem jogosította fel a Magyarországon való tartózkodásra, így vele szemben - belső határon elkövetett tiltott határátlépés szabálysértés miatt - idegenrendészeti eljárás is indult. Kiderült, hogy a férfit a 40 éves szír sofőr szállította Magyarországra, így az autó vezetőjét embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt is kihallgatták.

A férfiak a bűncselekmények elkövetését elismerték. A nyomozók mindkét terheltet őrizetbe vették és az ügy iratait december 11-én bíróság elé állítási javaslattal küldik meg a Kiskunhalasi Járási Ügyészségnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!