Kék hírek, bulvár

2013.12.17. 14:20

Navigációval jutottak át a zöldhatáron

Egy szír férfi rokonának akart segíteni azzal, hogy őt és két ismerősét segíti bejuttatni hazánkba.

Zs. D.

A rendőrség közleménye szerint a szír állampolgárságú, 48 éves R. G. B. két ismerősét, a 35 éves pécsi F. Tamást, valamint a 26 esztendős bajai I. Gábort kérte meg arra, hogy utazzanak ki Szerbiába és segítsenek a szír rokonának és annak ismerőseinek illegálisan Magyarországra jutni.

A magyar férfiak Szerbiában november 5-én a külföldieket Szabadkára vitték, majd visszautaztak Magyarországra. A szír migránsok november 5-én megkísérelték átlépni a határt, de többször eltévedtek, ezért visszamenetek Szabadkára. A magyar gyanúsítottak november 6-án ismét Szerbiába utaztak, ahol találkoztak a külföldiekkel, akiknek egy GPS készüléket adtak, hogy annak segítségével tudják átlépni a határt. Végül a szírek november 7-én a zöldhatáron keresztül átjutottak az Európai Unió területére.

Kunbaja térségében F. Tamás és I. Gábor a kukoricásban addig bujkáló három szírt felvette, majd elindultak Pécs felé. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztályának egyenruhásai néhány órával később ellenőrizték autójukat, majd előállították a kocsi utasait.

Az illegálisan hazánkban tartózkodó három szír férfi menekültstátusz iránti kérelmet nyújtott be, ezért az illetékességgel rendelkező Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóságra szállították őket a rendőrök. R. G. B. szír férfit, valamint társait, F. Tamást és I. Gábort embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya. A férfiak kihallgatásuk során a bűncselekmény elkövetését elismerték.

Az ügyben folytatott nyomozást a rendőrség most lezárta, a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldik meg a Kalocsai Járási Ügyészségnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!