Kék hírek, bulvár

2013.12.17. 09:33

Hagyó perét nem Kecskeméten folytatják

A Kecskeméti Törvényszék hétfőn illetékessége hiányát állapította meg és a Hagyó-ügyet áttette a Fővárosi Törvényszékhez. A pert közel másfél éve tárgyalták Kecskeméten.

H. I.

– Budapest volt főpolgármester-helyettesének és 14 társának a büntetőperében a Kecskeméti Törvényszék a 2013. december 16-án meghozott végzésében illetékessége hiányát állapította meg és az ügyet áttette a Fővárosi Törvényszékhez.

Mint ismeretes, a Kecskeméti Törvényszéket 2012-ben jelölték ki az eljárás lefolytatására. Időközben a kijelölés alapját képező jogszabályi rendelkezéseket – alaptörvényellenességre és nemzetközi szerződésbe ütközésre hivatkozással – az Alkotmánybíróság megsemmisítette. A bíróság álláspontja szerint ennek okán jelenleg nincs olyan hatályos törvényi illetőleg alaptörvényi rendelkezés, amire a Kecskeméti Törvényszék illetékességét alapítani lehetne. Ezért a bíróság az ügy áttételéről határozott. A végzéssel szemben jogorvoslatnak nincs helye – közölte szerkesztőségünkkel dr. Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője.

A Hagyó-per 2012 júniusában kezdődött el Kecskeméten, és eddig közel 80 tárgyalási napot tartottak az ügyben. Mint ismert, az ügyészség folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt vádolta meg a volt főpolgármester-helyettest és társait. A kiemelt büntetőügy áthelyezéséről annak idején Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke döntött, amit azzal indokolt, hogy „elbírálása a Fővárosi Törvényszéken a rendkívüli és aránytalan munkateher miatt ésszerű időn belül nem biztosítható”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!