Kék hírek, bulvár

2013.12.17. 13:13

Bíróság előtt a izsáki rendőrök

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntetteként is minősülhet a két volt izsáki rendőr tette, akik kedden álltak bíróság elé.

MTI

Megkezdődött kedden a Kecskeméti Törvényszéken a két egykori izsáki rendőr ellen indított per, akiket halált okozó testi sértés bűntettével vádol az ügyészség. A rendőrőrs további két rendőre ellen is vádat emelt az ügyészség.
Zubornyák Ágnes ügyész által ismertetett vádirat szerint az első és a másodrendű vádlottak idén április 8-án az izsáki rendőrőrs épületében – hivatalos eljárásuk során – több órán keresztül olyan súlyosan bántalmaztak egy férfit, hogy az belehalt a sérüléseibe.

Az ügyészség vádat emelt egy harmadik izsáki rendőr ellen is, aki az elsőrendű vádlottal egy előállítottat azért bántalmazott, hogy tegyen vallomást.
A per negyedrendű vádlottja ellen azért emeltek vádat, mert az egyik kisebb súlyú bántalmazásnál jelen volt, de nem lépett fel az első- és a másodrendű vádlott erőszakos magatartása ellen.

A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség vádirata szerint, az első- és a másodrendű vádlott április 8-án Orgoványon intézkedett a sértettel szemben, mert olyan bejelentés érkezett az izsáki rendőrőrsre, hogy a férfi egy lopás elkövetője lehet. Az elsőrendű vádlott közölte a sértettel, hogy előállítják, hátrabilincselték a kezét, és az őrsre szállították. Ezután a másodrendű vádlott által is használt irodában egy székre ültették a férfit, és vallatni kezdték.

A vádirat szerint az első- és másodrendű vádlott mintegy két órán át felváltva és együtt is nagy erővel bántalmazta a sértettet azért, hogy a bűncselekményről vallomást tegyen, annak elkövetését ismerje be. Vallatás közben többször ököllel megütötték a sértett mellkasát, aki az ütések miatt a széken ülve hanyatt esett, hátrabilincselt kezei a szék és a teste alá szorultak. A vádlottak ezután is folytatták a bántalmazást, két oldalról több alkalommal ököllel és gumibottal ütötték a mellkasát, az elsőrendű vádlott pedig az időközben hason fekvő helyzetbe került sértettet gumibottal nagy erővel többször megütötte.

Amikor a sértett rosszul lett és elájult, a vádlottak már hiába hívtak mentőt, hiába kísérelték meg az újraélesztést, a kiérkező orvos csak a halál beálltát tudta megállapítani.

A sértett a kitartó bántalmazás miatt a fején és testszerte számos külsérelmi sérülést, súlyosabb, életveszélyes sérülésként tüdőzúzódást, szegycsonttörést és sorozatos bordatöréseket szenvedett. Halálát a terjedelmes zsírszövet-roncsolódás következtében kialakult zsírembólia miatt beállt fulladás okozta.
Surányiné Pólik Edina tanácsvezető bíró a vádismertetés után a Kecskeméti Törvényszék a 2013. október 9-én kelt végzését ismertette, mely szerint az első- és a másodrendű vádlottak tekintetében a vádirattól eltérően, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntetteként is minősülhet a vád. A tanácsvezető bíró hangsúlyozta: a továbbiakban a minősítés változtatásra figyelemmel az eljárás a kiemelt jelentőségű ügyekre vonatkozó szabályok szerint folytatódik.

Magyar György ügyvéd, sértetti jogi képviselő elmondta: polgárjogi igényt nem terjesztettek elő, mivel a sértetti hozzátartozók részben hozzájutottak a kártérítési összeghez. Hozzátette: a bíróság által ismertetett lehetőséggel értenek egyet, mely szerint különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette is lehet a vád. Az elsőrendű vádlott védője elmondta: ha a vádtól eltérő minősítés felmerül egy ügyben, a bíróságnak kötelessége azt ismertetetni, azonban ez nem jelent iránymutatást.

A per ezután az elsőrendű vádlott kihallgatásával folytatódott. A vádlott megtagadta a vallomástételt, kérdésekre sem volt hajlandó válaszolni, büntetőjogi felelősségét nem ismerte el. A bíróság a vádlott, védője jelenlétében történt gyanúsítotti kihallgatásainak a jegyzőkönyveit olvasta fel. A vádlott a nyomozási bíró előtt először vallomást tett, későbbi kihallgatásain azonban megtagadta a vallomástételt. A vádlott gyanúsítotti kihallgatásán sem ismerte el bűncselekmény elkövetését. Surányiné Pólik Edina bírói tanácsa 2014. február 11-én a másodrendű vádlott kihallgatásával folytatja a bizonyítási eljárást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!