Kék hírek, bulvár

2013.09.12. 13:22

Megint elítélték Stadler Józsefet

Szerdán 2 év 10 hónap börtönre ítélték Stadler Józsefet a Kecskeméti Járásbíróságon.

Zs. D.

A jelenleg is jogerős börtönbüntetését töltő akasztói, illetve solti vállalkozót ezúttal csődbűncselekménnyel és a számviteli fegyelem megsértésével vádolta az ügyészség.

Az ítélet szerint Stadler cége, a Stad-Ker Bt. ellen 2008-ban felszámolási eljárás indult. A cégnek nem Stadler volt az ügyvezetője, azonban valójában ő irányította azt. A Stad-Ker Bt. Dusnokon egy vendéglátóhelyet üzemeltetett, ami a felszámolási eljárás alatt is működött – a felszámoló tudta és engedélye nélkül. Ebből a gazdasági társaságnak bevétele származott és árukészletre is szert tett, melyet a vádlott nem bocsátott a felszámoló rendelkezésére. A felszámolási eljárásban 92,9 millió forint hitelezői igényt jelentettek be.

A másik vádpontban is bűnösnek ítélte Stadler Józsefet a bíróság. A vállalkozó egy takarékszövetkezettől jelzáloghitelt vett fel, a jelzáloggal lekötött árukészletet azonban elvonta. Ezzel fizetésképtelenséget idézett elő, így a felszámolási eljárásban bejelentett 265 millió forint hitelezői igény nagyobb részének a kielégítése meghiúsult.

A szerdán meghozott ítélet ellen Stadler felmentésért illetve enyhítésért, míg az ügyész súlyosbításért fellebbezett. Az ügyet a Kecskeméti Törvényszék fogja majd tárgyalni. Ha ott helybenhagyják az elsőfokú ítéletet, akkor a 2011-ben folytatólagosan elkövetett csalás kísérlete és más bűncselekmények miatt négy év tíz hónap börtönre ítélt vállalkozó összbüntetése várhatóan hat és fél év lesz majd.

Stadler ellen először 1997-ben emeltek vádat. Első fokon kilenc évre ítélték, mert 1993-94-ben fiktív számlák felhasználásával és jogtalan áfa-visszaigénylésekkel több milliárd forint kárt okozott az államnak. Ezt a döntést később megsemmisítette a Legfelsőbb Bíróság, a megismételt eljárásban Stadler végül négy és fél év fogházbüntetést kapott, 2005 januárjában kedvezménnyel szabadult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!