Kék hírek, bulvár

2013.07.01. 17:29

Munkanélkülieket vertek át a csalók

Kilátástalan helyzetben lévő munkanélkülieket vert át egy pár Tasson. A több mint kétszáz, tanulni vágyó károsult az utolsó forintjait fizette oda a csalóknak.

baon.hu

A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság Vizsgálati Alosztály csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást K. Dezső 43 éves és élettársa H. Adél 55 éves tassi lakosok ellen.
 
A pár 2010. és 2011. között országosan több OKJ-s tanfolyamot hirdetett az interneten és szórólapokon. Az ügy sértettjei azok a tartós munkanélküliek voltak, akik az utolsó forintjaikat egy újabb szakma megszerzésére fordították volna, munkalehetőséget remélve ettől. A tanulni vágyókat kedvező részletfizetési lehetőséggel és hétvégi képzési időpontokkal csalogatták az elkövetők, azonban a beszedett díjakat saját megélhetésükre fordították. A képzések helyszínei és időpontjai folyamatosan változtak, a vizsgák pedig sorra elmaradtak, hiszen a csalók a vizsgáztató cég felé sem fizették ki a vizsgadíjakból felhalmozott tartozásaikat. Az utolsó időszakban jelentkezők számára már semmilyen reális esély nem maradt az új szakma megszerzésére. A nyomozóhatóság számára 231 sértett vált ismerté, akiket egyenként 15 ezer és 460 ezer forint közötti összeggel csaptak be.
 
A csalássorozatnak a gyanúsítottak 2011. augusztus 8-án történt elfogása, majd őrizetbe vétele vetett véget, a bíróság pedig elrendelte előzetes letartóztatásukat.
 
A tanfolyamokra korábban jelentkező és sikeres vizsgát tett hallgatók esetében H. Adél összesen 371 hamis orvosi igazolást nyújtott be Hatvanban, Budapesten és Szombathelyen a vizsgáztató cégek felé, a sikeres vizsga megszerzése érdekében. A nőt ezért magánokirat-hamisítás vétség elkövetésének magalapozott gyanúja miatt is gyanúsítottként hallgatták ki.
 
A csalók egy év alatt összesen 17 millió 300 ezer forint kárt okoztak a sértetteknek.
 
A rendőrség a nyomozást lezárta, az ügy iratait vádemelési javaslattal küldi meg a Kunszentmiklósi Járási Ügyészségnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!