Kék hírek, bulvár

2013.07.07. 10:52

A nyugtaadással van a legtöbb baj

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a héten megkezdte nyári ellenőrzéssorozatát.

Zsámbóki Dóra

Az országos akció során – a korábbi évekhez hasonlóan – az adóellenőrök és a pénzügyőrök a turisták által kedvelt üdülőhelyeken, a strandokon, a nyári fesztiválokon, a szabadtéri rendezvényeken és az idegenvezetési szolgáltatóknál vizsgálódnak. Az ellenőrzéssorozat augusztus végéig tart – közölte szerkesztőségünkkel a NAV.

Az idei nyári ellenőrzéssorozat újdonsága, hogy a nyárhoz szorosan kapcsolódó területek mellett az országos szintű ellenőrzések kiterjednek az elektronikus kereskedelemre, a szépészeti szektorra, a vendéglátóhelyekre és a személyszállító szolgáltatókra.

A NAV azt vizsgálja, hogy a kereskedők, szolgáltatók bevételeikről adnak-e számlát vagy nyugtát, a vállalkozások bejelentik-e alkalmazottaikat, a kereskedők számot tudnak-e adni áruik eredetéről, illetve betartják-e a jövedéki termékek árusítására vonatkozó szabályokat.

Tavaly nyáron a NAV országosan több mint 13 ezer vizsgálatot végzett és az esetek 28 százalékában tapasztalt jogsértést. A Dél-Alföldön 2012-ben 1459 ellenőrzést folytattak le a NAV kollégái és az esetek 27,7 százalékában tapasztaltak jogsértést. Országos viszonylatban a legtöbb visszaélést az ellenőrök a nyugtaadás és a foglalkoztatás szabályszerűségének vizsgálata közben tárták fel, ezzel szemben a Dél-Alföldön a megállapítással zárult ellenőrzések 42,2 százalékánál a be nem jelentett alkalmazottakkal kapcsolatosan, 23,3 százalékánál pedig a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt bírságoltak a revizorok. A tavaly kiszabott mulasztási bírság összege a 55 millió forint volt a Dél-Alföldön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!