Kék hírek, bulvár

2012.08.31. 13:59

Rettegésben él a város két roma család miatt

Véres verekedés az éjszakában és sorozatos lopások, betörések borzolják a kedélyeket Tompán. A határ menti város lakóinak egy része egy népes cigány család tagjait okolják a zűrökért. Állításuk szerint a hatóság sem tesz semmit.

Munkatársunktól

Elmondásuk szerint évek óta rettegésben élnek több tompai utca lakói, akiket két - rokoni kapcsolatokkal gazdagon átszőtt -, néhány évvel ezelőtt vidékről Tompára költözött népes cigány család tart félelemben.

Egy neve elhallgatását kérő olvasónk elmesélte: a napokban nem csak, hogy betörtek egy házba, de - miután némi kézpénzt zsebre dugtak - még le is heveredtek az ágyba. Pihenésünknek a házigazda hazaérkezése vetett véget. A tolvajok pillanatok alatt kereket oldottak. Olvasónk - és az egyre felháborodottabb közvélemény - ezt a szemtelen betörést is annak a családnak, illetve azoknak a családoknak a rovására írja, melyek tagjai évek óta „zsigerelik ki” a város lakosságát.

A tompaiak számtalan lopásról be tudnak számolni. Ezeket - mint mondják - a legtöbb esetben gyermekek követik el. Egy asszony azt mesélte: évtizedek óta az a szokás, hogy a szódást várva kirakják az üres üveget, az alá a szóda árát, az utcára. Egy alkalommal arra lett figyelmes, hogy csörögnek az üvegek, mire kiért az utcára már ellopták a pénzt. Egy másik utcában egy ház előtt parkoló autót szemelt ki három tini lány. Észrevette ezt a szomszéd, de amíg átszaladt az út túloldalára, hogy a tulajdonosokat figyelmeztesse, addig betörtek hozzá.

Egy 74 éves néni kertjébe bedobtak egy papucsot a problémás család legkisebb tagjai. Becsöngettek az asszonyhoz, kérve, adják vissza a „beesett” lábbelit. Míg a néni a kertjében kutakodott a papucs után, a gyerekek bementek a lakásába és meglopták.

Egy másik - cigány származású - informátorunk azt mondja: tarthatatlan, ami Tompán folyik. Ő - mint mondja - több évtizede él a határ menti városban, soha senkinek nem volt vele problémája, most mégis úgy érzi: a rossz életű cigányok miatt rá is ferde szemmel néznek már. A férfit néhány napja saját otthonában támadták meg a már emlegetett család tagjai. Állítása szerint két fiatal férfi és egy nő az éj leple alatt berúgták a nagykaput, majd a bejárati ajtót. Amikor már a házba értek, a házigazda kérdőre vonta őket, dulakodni kezdtek, majd a három támadó közül az egyik egy vascsővel nagy erővel fejbe verte a férfit. A verekedést - mely után a férfit mentő vitte kórházba - a család négy gyermeke is végignézte. A támadás indítéka kérdéses, hiszen végül nem loptak el semmit.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A tompaiak számtalan lopásról be tudnak számolni, amit két roma család számlájára írnak
[/caption]

A tompaiak most aláírásgyűjtésbe kezdtek, bízva abban: véleménynyilvánításukkal el tudják érni, hogy a hatóságok hatékonyan fellépjenek az inkriminált család "életmódjával" szemben. Véh László, Tompa polgármestere megkeresésünkre elmondta: az önkormányzat már többször felhívta az érintett családok figyelmét, hogy tartsanak rendet portájukon, illetve egy, az ÁNTSZ-szel közösen végzett ellenőrzés során - illemhelyiség építésére is kötelezték az egyik ház lakóit, hiszen a portán pottyantós budi sem volt. Véh Lászlótól megtudtuk: a rendőrséggel karöltve igyekeznek megoldani a problémát, akkor is, ha az önkormányzat keze számos esetben meg van kötve.

– Kidolgozás alatt áll az az önkormányzati rendelet, mely alapján a kirívóan közösségellenes magatartást tudjuk szankcionálni. Ez szeptemberben el fog készülni, mely után hatékonyabban fel tudunk lépni - mondta el a polgármester, aki hozzáfűzte: sokan az önkormányzathoz fordulnak segítségért, de ő arra biztat mindenkit, hogy tegyenek bejelentést a rendőrségen, ha meglopják, megkárosítják őket.

A rendőrség is ismeri a tompai helyzetet

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata cikkünk megjelenése után nyomban jelezte: nem ismeretlen a rendőrség előtt a cikkünkben feltárt problémakör. Nyíkos Tamás, a rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: az elkövetők ellen számtalan esetben indítottak eljárást. A rendőrség hétfőre ígért részletes tájékoztatást a kérdéses jelenség kapcsán.

Munkatársunktól A rendőrség is ismeri a tompai helyzetet A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata cikkünk megjelenése után nyomban jelezte: nem ismeretlen a rendőrség előtt a cikkünkben feltárt problémakör. Nyíkos Tamás, a rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: az elkövetők ellen számtalan esetben indítottak eljárást. A rendőrség hétfőre ígért részletes tájékoztatást a kérdéses jelenség kapcsán.

A tompaiak számtalan lopásról be tudnak számolni, amit két roma család számlájára írnak -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!