Kék hírek, bulvár

2012.05.18. 15:53

Két évre börtönbe megy a redőnyügynök

Szélhámos redőnyügynököt ítélt el jogerősen a Kecskeméti Városi Bíróság. A 60 éves K. István módszere az volt, hogy ablakcserére, redőny felszerelésre vett fel megrendeléseket úgy, hogy semmilyen vállalkozás nem állt mögötte. A megrendelőinek pedig esetenként 20-300 ezer forintos kárt okozott.

N. N. M.

<exra>A vádlott egyébként már nem első alkalommal élt hasonló módszerrel. Korábban, 2003-2004-ben volt egy hasonló sorozata Kiskunfélegyháza-Csongrád-Szentes térségében. Majd ezt követően 9 rendbeli csalás miatt ítélte el 2006-ban a kiskunfélegyházi bíróság 1 év 4 hónapra.

Kiszabadulva maradt a „redőnyös” szakmánál és 2007. áprilistól egy redőnyök felszerelésével, készítésével foglalkozó vállalkozás üzletkötő-ügynöke lett. A feladata a megrendelések begyűjtése, az előleg átvétele, majd az ezzel történt elszámolás volt. Az előlegből jutalék címén részesedett.

Két éve azonban otthagyta a céget, és – mint most a bírósági tárgyaláson kiderült - kilátástalan anyagi helyzetbe került. Ekkor jött az ötlet, hogy folytatja – immár a saját szakállára – a redőnyözést. A vállalkozástól korábban megkapott, de még kitöltetlen megrendelő lapokkal kezdte meg a bűncselekmény sorozatot.

Megjelent Kecskemét, Nagykőrös, Táborfalva, Tiszaalpár térségében, és redőnykészítésre, ablakcserére vett fel megrendeléseket. Eleve azzal a szándékkal, hogy az átvett előlegeket feléli, a munka elvégzését pedig még csak meg sem kísérelte. Kis kitérőt ugyanakkor tett a redőnyös-szakmából, amikor az egyik kecskeméti vendégházból, ahol eltöltött néhány napot, fizetés nélkül távozott. A szállásadónak a hat éjszaka után 38.750 forinttal maradt „adósa”.

Tavaly októberben azután megbukott, és azonnal előzetes letartóztatásba került. Az ügyészség gyorsan emelt vádat ellene, a Kecskeméti Városi Bíróságon pedig néhány napja már dr. Kócsó Sándor bírói tanácsa elé kísérhették a fegyőrök a szélhámos redőnyügynököt.

K. István – lehet mondani – rutinos bíróságra járó, így amikor elhangzott, hogy 2 év börtönbüntetésre ítélik, a maga részéről ezt igazságosnak vélte. Így nem csak dr. Göblyös Péter ügyész vette tudomásul a döntést, hanem a vádlott és az ügyvédje is, ezáltal azonnal jogerőssé vált az ítélet. A redőnyöst az előzetes letartóztatásból már nem engedték szabadon, börtönben maradt, és folytatja a büntetése letöltését.

A bíróság egyébként a polgárjogi igényeket is megítélte, de azért az előleggel megkárosítottakat irigyelni nem kell: kétséges, hogy a redőnyügynöknek átadott előlegeiket visszakapják-e majd valaha.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!