Kék hírek, bulvár

2012.04.02. 15:28

Kommandósok vitték el, kártérítést kaphat a meghurcolt férfi

Két éve kommandósok verték bilincsbe, 12 napot töltött fogdán, most pedig ártatlannak mondta a bíróság, és jogerősen felmentette az eleinte haditechnikai termékek illegális kereskedelmével gyanúsított bajai B. Istvánt.

Noszlopy N. Miklós

A Bács-Kiskun megyében addig példátlan bűncselekményről 2010. február 15-én adott első alkalommal tájékoztatást a megyei a főkapitányság. Részleteket nem közöltek, azonban a bajai közvélemény már „mindent tudott”. A szóbeszéd szerint rajtaütésszerűen jelentek meg a felfegyverzett kommandósok a hobbi-vadász lakásán, majd házkutatást tartottak. A bajaiak úgy tudták, hogy infra éjjellátó készülékeket foglaltak le, aminek egyszerűbb változatát internetes webáruházak is forgalmazták.

B. István 12 napig őrizetben, illetve előzetes letartóztatásban volt, utána azonban szabadlábon védekezhetett. A rendőrök közel egy évig vizsgálódtak az ügyben, majd 2010. decemberben már erősen „megszelídült” vádjavaslatot készítettek. A nyomozók akkor így fogalmaztak: „a megyei főkapitányság bűnügyi osztálya kettős felhasználású termékkel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, bűnügyi őrizetbe vétele mellett nyomozást rendelt el egy bajai lakos ellen. Aki a rendelkezésre álló adatok alapján megalapozottan gyanúsítható volt azzal, hogy jogszabályban meghatározott engedély nélkül, javítási célzattal szerzett meg, majd továbbított két darab, infravetővel ellátott orosz gyártmányú éjjellátó készüléket. A gyanúsított férfi lakásán tartott házkutatás során 5 darab eszköz, valamint olyan okirati bizonyítékok kerültek lefoglalásra, amelyek arra utaltak, hogy az elkövető másoknak is teljesített haditechnikai terméknek minősülő eszközök javításával, illetve teljesítményfokozásával haditechnikai szolgáltatást.”

Ekkor tehát már nem kereskedelemről, „csupán” arról volt szó, hogy jogosulatlanul végzett haditechnikai termékkel kapcsolatos szolgáltatást. Mivel az illetékes minisztériumok az eljárásban úgy foglaltak állást, hogy Magyarországon az éjjellátók forgalmazása és használata nem számít bűncselekménynek. Csak a javítás…

Ezt követően került dr. Fodor Endre bírói tanácsa elé a büntetőügy. Ahol dr. Petróczy Zoltán, és dr. Makó Sándor ügyvédek sikeresen érveltek azzal, hogy semmilyen bűncselekményt nem követett el B. István. A bíró pedig vette a fáradtságot, és szakértőkkel elemeztette, vizsgáltatta azt a műveletet, konkrétan egy izzócserét, amit a bajai vadász végzett két vadásztársa éjjellátójának tartozékán. A szakértők szerint a műveletet nem lehetett jogosulatlan haditechnikai szolgáltatásnak nevezni.
Az ártatlanul meghurcolt férfi és ügyvédje ezért most kártérítési eljárást indítanak a magyar állam ellen.

Üzleti kapcsolatai megsínylették az eljárást

Az egész ügy hátterében egy korábbi személyes, haragos viszonyomból álló feljelentés áll – nyilatkozta az ítélethirdetést követően B. István. – Baja kis város, gyorsan híre ment annak, hogy eljárást folytatnak ellenem. Amit megsínylettek az üzleti kapcsolataim.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!