Kék hírek, bulvár

2012.04.01. 15:50

Kinevezték az új vezetőket

Beiktatták a katasztrófavédelmi kirendeltségek és a tűzoltóparancsnokságok új vezetőit Bács-Kiskun megyében.

Zsámbóki Dóra

Március utolsó napjaiban beiktatták a január 1-jétől újjászervezett katasztrófavédelem megyei és helyi szintű új vezetőit. – A katasztrófák elleni védekezés teljes rendszerét megújító folyamat keretében a tűzoltóságok, a polgári védelem és - mint új szereplő - az iparbiztonság hivatásos állománya egységes országos irányítás alatt működik. A hatékony működést szolgáló szervezeti felépítés az április 1-jei hatályú átszervezéssel jött létre – tájékoztatott Kovács Andrea, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Április 1-jétől Bács-Kiskun megyében mind a megyei, mind a helyi szinten szervezeti és személyi változások következnek be. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság új igazgatóhelyettese Gyapjas János tűzoltó őrnagy, a korábbi tűzoltósági főfelügyelő lett. Az igazgatóság szervezetében, a szakmai feladatok megyei szintű irányításában meghatározó szerepet tölt be a három főfelügyelőség. Április 1-jétől a Megyei Tűzoltósági Főfelügyelőség újonnan kinevezett vezetője Marozsi András tűzoltó őrnagy; a Megyei Polgári Védelmi Főfelügyelőség vezetője Farkasné Fazekas Mária tűzoltó alezredes asszony; a Megyei Iparbiztonsági Főfelügyelőség vezetője Grósz J. Attila tűzoltó alezredes.

– A hivatásos katasztrófavédelmi szervek helyi szerve a katasztrófavédelmi kirendeltség, amely illetékességi területén ellátja a helyi szintű katasztrófavédelemmel kapcsolatos feladatok szakirányítását és a hatósági jogalkalmazást. A kirendeltségvezető vezetői beosztásában tervezési, szervezési, információgyűjtési, koordinálási, irányítási, értékelési, kapcsolattartási, együttműködési és tájékoztatási feladatokat lát el. Munkáját egy-egy polgári védelmi, tűzoltósági és iparbiztonsági felügyelő segíti.

A tűzoltóparancsnokság a tűzoltási és műszaki mentési, tűzmegelőzési, polgári védelmi feladatok ellátására létrehozott szerv, amely önálló működési és illetékességi területtel rendelkezik. A tűzoltóparancsnok az illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség közvetlen alárendeltségében, önálló felelősségi körében irányítja a tűzoltóparancsnokságot, a polgári védelmi szakterületéért felelős állományt, a katasztrófavédelmi őrsök és a katasztrófavédelmi irodák tevékenységét – magyarázta az új rendszer felépítését Kovács Andrea. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Orbán Balázs tűzoltó százados (balra) vezeti ezentúl a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságot
[/caption]

Megyénkben három katasztrófavédelmi kirendeltség és hat hivatásos tűzoltóparancsnokság alakult. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség élére Farkas Sándor tűzoltó alezredest, a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség élére Ossó János tűzoltó alezredest, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség élére pedig Babud Jenő tűzoltó alezredest nevezte ki.

A Kecskeméti Hivatásos Tűzoltóparancsnokságot Szőke Kálmán tűzoltó főhadnagy, a kiskunfélegyházit Leiz Gábor tűzoltó őrnagy, a bajait Kovács Károly tűzoltó alezredes, a kalocsait Istella Zsolt Péter tűzoltó alezredes, a kiskunhalasit Orbán Balázs tűzoltó százados, míg a kiskőrösi tűzoltóparancsnokságot Paksi Dénes tűzoltó alezredes vezeti a jövőben.

Zsámbóki Dóra Orbán Balázs tűzoltó százados (balra) vezeti ezentúl a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságot -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!