Kék hírek, bulvár

2012.04.12. 19:46

Három testőr biztosítja a hátországát

Óvónőként diplomázott, de nem bánja a pályamódosítást Répási Tamás Károlyné, a Kalocsai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója.

PN

– Nem a rendőrségre születtem – válaszolja mosolyogva a szakmai pályafutásáról szóló kérdésre az őrnagy, akinek a családjában nem volt hagyománya a mundérviselésnek.
– Óvónőként végeztem 1987-ben Kecskeméten, majd dolgoztam is a szakmában. Már akkoriban érzékelhető volt a gyereklétszám csökkenése, így mint legfiatalabb kollégával, szerződést bontottak velem. Időközben megszülettek fiaim – Tamás és Ádám –, de tudtam, hogy idővel más munka után kell néznem. Egy hirdetésben olvastam, hogy diplomás munkatársakat keresnek a rendőrségre, és így kerültem 1997-ben közalkalmazottként Kalocsára.

– Mit szólt a család a pályamódosításhoz?
– Elfogadták. A „három testőr” – a férjem és a fiaim – biztos családi hátteret jelentenek számomra, és tudják: ha valamit elhatároztam, azt véghez is viszem. Áldom azt a napot, amikor idekerültem, mert szeretem amit csinálok, és jó érzés, hogy a feletteseim is elismerik a munkámat és sok pozitív visszajelzést kapok a lakosságtól is.

Rózsa asszony 1998 novemberétől mint bűnügyi vizsgáló dolgozott egészen 2004-ig, akkor bízták meg a bűnmegelőzési feladatok ellátásával. Az óvodásoktól kezdve a nyugdíjasokig minden korosztályt ellát tanácsaival. Mint mondja: nagyon fontos a legkisebbekben tudatosítani, hogy a rendőröktől nem félni kell, hanem segítséget lehet kérni tőlük. Emiatt indították az ovizsaru programot, és minden iskolának van saját iskolarendőre. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Répási Tamás Károlyné őrnagy
[/caption]

Az őrnagyot a D.A.D.A. program révén a régió szinte minden oktatási intézményében ismerik már a gyerekek, a pedagógusok és a szülők. Három éve pedig sajtóreferensként gyakran szerepel a híradásokban.

– A bűnmegelőzés olyan feladat, aminek eredményeit nem lehet mércével mérni, hiszen azt nem lehet megállapítani, mennyi bűncselekményt sikerült megelőzni a felvilágosító munkával. Ez permanens munka, rendszeresen fel kell hívni például az idősebbek figyelmét a veszélyhelyzetekre, hogy ne váljanak bűncselekmények áldozatává. A fiatalabbaknál érezhető, hogy nincsenek tudatában cselekedeteik súlyával, következményeivel, holott azok már régen túllépték a diákcsínyek határát. Sajnos az iskolai erőszak, a tanárok munkájának ellehetetlenítése is egyre gyakoribb probléma – mondta el munkájáról Répási Tamás Károlyné, aki úgy véli: bármelyik kollégája rászolgált volna arra, hogy javasolják az Év Rendőre megtisztelő címre.

RÉPÁSI TAMÁS KÁROLYNÉ őrnagy

A Kalocsai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója. 2004-ben bízták meg a bűnmegelőzési feladatok ellátásával, melyet azóta is kiemelkedő színvonalon lát el. Szemléletmódjában a gyermekközpontúság kiemelkedő, a gyermekeket és a fiatalkorúakat érintő ügyekben különös érzékenységgel jár el, a gyermekvédelmi jelzőrendszert sikeresen működteti. Rendszeresen felkeresi Kalocsa és vonzáskörzetének nevelési és oktatásügyi intézményeit, törekszik a szülőkkel, pedagógusokkal való hatékony együttműködésre. Közel 7 éve koordinátorként és előadóként is magas színvonalú tevékenységet végez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!