Kék hírek, bulvár

2011.10.19. 17:12

Újra eltűnt Stadler Utolsó vacsorája - exkluzív fotók

Eltűnt Stadler „Utolsó vacsorája”. Ez a hír olyan, mint a bumeráng, időnként visszatér a médiában, de most komolyan… Valóban eltűnt az akasztói stadion faláról egy 4-szer 2 méteres vászonkép, a soltvadkerti Simák Dóra alkotása, amit Leonardo freskója ihletett. Stadler József szerint a festmény 8 millió forintot ért.

N. N. M.

A képlopás miatt a feljelentést Stadler József tette telefonon, a kiskőrösi rendőrségen. Noha mostanáig mindenki úgy tudta, hogy már semmi köze a vállalkozónak a Stadler-stadionhoz, melyet jó ideig 340 millióért árult a felszámoló. – A stadionban már bent vagyok, több mint egy hónapja – büszkélkedett Stadler József. – Egy külföldi cég megvásárolta, én pedig életem végéig teljes körű megbízást kaptam a hasznosítására. Itt lakhatok, és én rendelkezem felette. Természetesen a legkedvezőbben kell gazdálkodnom – mondta a vállalkozó.

Stadler József sem azt, hogy ki volt a vevő, sem azt, hogy ki volt az eladó, nem árulta el. Üzleti titokra hivatkozva az általunk tippelt 300 milliós vételárat sem erősítette meg. Megmutatta viszont az „Utolsó vacsora” hűlt helyét egy falon, a stadion festményszobájában, ahol a Stadler család tagjairól készült Simák-vásznakat őrzik.  

Tény, hogy erőteljes felújításokat végeztet a vállalkozó a stadionban, ahonnan korábban még ki volt zárva. Most pedig – mint ezt megmutatta – már szabadon járkál, ki-be. A festők végeztek, jelenleg a burkolók dolgoznak, és várják a fűtésszerelőket a főépületbe, melynek második emeletén, valamint az első emelet egy részén szálló volt korábban, és most is szállodának fogják berendezni.  Az új tulajdonos – akiről Kiskőrösön úgy tudják, hogy egy szlovák üzletember – állítólag eddig már 30 milliót fordított a stadionra. A felújítás végösszege azonban akár 100 millió forint is lehet. 

– Vannak olyan fotóim, melyeken látszik, hogy nézett ki az átvételkor a terület – mutatta a focipályát Stadler József. – Akkora gaz volt itt, hogy ha én belementem, nem látszottam ki belőle. Ha viszont most megnézzük, már nem lehet ráismerni. Rendbe vágattam, gőzerővel dolgozom, és azon vagyok, hogy hasznosítsuk. 

Az új tulajdonos azt tervezi, hogy Stadlerrel – illetve az általa megbízott szakemberekkel – utánpótlás-válogatott focistákat neveltet, táboroztat majd Akasztón. Ehhez tette tegnap hozzá Stadler József: 500 új munkahelyet szeretnének létrehozni a stadion révén. Elsősorban persze sporttevékenységgel foglalkoznak majd az ingatlanban. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az Utolsó vacsorának már csak hűlt helye látható a stadion falán
[/caption]

Csakhogy Stadler Józsefet nemrég, ismét elítélték adócsalásért. Négy év 10 hónapot kapott első fokon. November 17-én kell majd megjelennie a Szegedi Táblabíróságon, hogy másodfokon is dönthessenek büntetőperében. Kérdésünkre, hogy mi lesz majd a stadionnal és a remek tervekkel, ha ismét börtönbe kellene vonulnia, Stadler József optimistán válaszolt: – Bízom benne, hogy felmentenek…!

Az akasztói stadion faláról eltűnt 4-szer 2 méteres vászonkép egyébként a soltvadkerti Simák Dóra alkotása, melyet Leonardo freskója ihletett. Stadler József szerint a festmény nyolcmillió forintot ér.

Az előző Stadler-perben, a ’90-es években az egyik legérdekesebb fejezet egy 1 milliárd forintért lebonyolított, állítólag készpénzzel kifizetett festményüzlet volt. Az akkori ítélet szerint fiktív eseménnyel próbálták megvezetni a vádlottak az adóhatóságot. Budapesten 1993-ban két nap alatt alapította a VEX Kft.-t egy orosz férfi, majd harmadnap már kiadott Stadlernak egy olyan számlát, amelyiken 820 millió forint plusz 205 milliónyi áfa értékben 22 olajfestmény szerepelt. A festményeket nem jegyezték sehol, ismeretlenek voltak, kivéve egyet: Leonardo da Vinci Utolsó vacsoráját, ami azonban freskó Milánóban.

Ebből lett óriási vita a bíróságon, ahol a védelem határozottan állította, hogy rossz fordítás miatt került a műbizonylatra. Valójában „Táncmulatság” volt a festmény neve. Ami akkor is érdekes, ha igaz, ugyanis – szintén a műbizonylat szerint – a halálát követő évszázadban kellett volna festenie az olasz mesternek. Az APEH nem fizette ki az áfát, az ügy pedig a Stadler-per egyik vádpontja lett. Nem kizárt, hogy a perre emlékezve, dacból festette meg Simák Dórával később a Leonardo- freskót – persze jóval kisebb méretben – az akasztói vállalkozó. Ennek a festménynek is különös a története: 2005. januárban internetes árverésen hirdette meg 3 millió forintért Stadler. Nem kelt el, viszont 2005 nyarán már arról írtunk, hogy ellopták az akasztói stadionból. A vállalkozó lánya tett akkor feljelentést ismeretlen tettes ellen a kiskőrösi rendőrségen. Arról, hogy meglett-e, mikor lett meg, és hol volt egy ideig a festmény, soha nem kaptunk hírt.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Vajon mit keresett Stadler József a stadionban szerdán?
[/caption]

Tegnapi aztán ismét az akasztói stadion neve, és az Utolsó vacsora szerepelt a rendőrség által reggel kiadott bűnügyi hírekben:  – A kiskőrösi rendőrkapitányság indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, aki 2011. augusztus 18. és október 18. között az akasztói Stadler-stadionból ellopta „Az utolsó vacsora” című olajfestményt. A tolvaj fénytesteket és elektromos vezetékeket is elvitt, melyek értéke 7,5 millió forint – közölte a hírt Nyíkos Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!