Kék hírek, bulvár

2011.06.21. 13:04

Életfogytiglan helyett új eljárás a melegek gyilkosának

Baltával megölt és elégetett két homoszexuális németet az a balotaszállási férfi, akinek ügyében megdöbbentő ítélet született a Szegedi Táblabíróságon. Az emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt B. Árpád ellen indított büntetőügyben hatályon kívül helyezték a Bács-Kiskun Megyei Bíróság I. fokon meghozott ítéletét.

N. N. M

A kedden délelőtt kihirdetett döntés értelmében az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróságot új eljárásra utasították, egyúttal kimondták, hogy a megismételt eljárás során az elsőfokú bíróság egy másik tanácsának kell majd eljárnia.

Az előzmények ismertek: 2010. december 16-án életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte nem jogerősen a Bács-Kiskun Megyei Bíróság azt a 22 éves jászszentlászlói szakácsot, aki 2008 októberében egy balotaszállási tanyán megölt és elégetett két homoszexuális német férfit. Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott legkorábban 33 év múlva szabadulhat. Az ügyésznő súlyosbításért, az előre kiterveltség megállapításáért, míg a vádlott és a védője felmentésért, illetve határozott szabadságvesztés kiszabásáért fellebbezett decemberben. Emiatt az ítélet akkor nem lett jogerős. A büntetőpert másodfokon június 21-én, kedden tárgyalták Szegeden.

Ahol azután a végzés indoklásakor elhangzott, hogy – a táblabíróság, illetve dr. Hegedűs István büntetőtanácsa szerint – az I. fokon meghozott ítélet oly mértékben felderítetlen, iratellenes és téves következtéseken alapuló, vagyis megalapozatlan, hogy felülbírálatra alkalmatlan.  A Szegedi Ítélőtábla úgy látja, hogy a megismételt eljárás során – egyebek között – újabb helyszíni szemlét kell tartani a balotaszállási tanyán. Ismét meg kell hallgatni a tanúkat és ki kell hallgatni vádlottat – aki egyébként a táblabírósági tárgyalás során, az utolsó szó jogán zárt tárgyalás elrendelését kérte, melynek a bíróság helyt adott. Újabb szakértőket kell bevonni, és valamennyi szakértő együttes meghallgatása során kell tisztázni az esetleges ellentmondásokat.[caption id="" align="aligncenter" width="300"] Az áldozatok hamvait megtalálták a tanyán. Most új vizsgálat lesz az ügyben.
[/caption]

Dr. Hegedűs István szólt arról is, hogy nem a vádlott utolsó szó jogán elmondott szavai miatt jutott erre a döntésre a táblabíróság. A vádlott gondolatai csupán megerősítették a táblabíróságban felmerült kételyeket.   

Mindemellett B. Árpád előzetes letartóztatását fenntartották. Ez utóbbi döntés ellen fellebbezésnek – jogilag – lett volna ugyan helye, ám ezzel a jogukkal a vádlott és a védője nem éltek Szegeden.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!