Kék hírek, bulvár

2011.05.17. 17:35

Szörnyű katasztrófa lesz Középföldén

Több tucatnyi bevetési és vegyvédelmi ruhába öltözött tűzoltó- és mentőcsapat, valamint rendőri készültség okozhatott kedden riadalmat Solton. Persze csak azok körében, akik megelőzően nem értesültek arról, hogy nagyszabású megyei tűzoltási ellenőrzési gyakorlatot tart a Bács-Kiskun megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a településen. Szerdán Középföldére „terveznek” katasztrófákat.

N. N. M.

A helyszín a felső küszöbértékű veszélyes ipari üzemnek minősített solti Trigo-Fix Kft telephelye volt. Ahol – a gyakorlat forgatókönyve szerint – tűz keletkezett a terményszárítóban – nyugtatott meg Farkas Sándor tűzoltó alezredes, a Bács-Kiskun megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese. – A lángok – szintén csak képzeletben – átterjedtek a növény-védőszer raktárra, és mérgező anyagok kerültek a levegőbe. Eközben a tűz miatt menekülésre kényszerülő, a telepet pánikszerűen elhagyó kamionok egyike nekiment egy 5 köbméteres gáztartálynak, amely felhasadt, és gáz áramlott ki a szabadba.

A feltételezett tűzesettől három sérültet mentettek ki a riasztott egységek, és megkezdték az oltást. Riasztották a kalocsai, a solti, a kiskőrösi, a kalocsai, és a kecskeméti lánglovagokat. Valamint a vegyi baleset elhárítása miatt a Bács-Kiskun megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vegyi felderítő csoportját is. Ők nehéz vegyvédelmi ruhában avatkoztak be Solton, és méréseket végeztek a lakosság veszélyeztetésének értékelése miatt.

A kitalált forgatókönyv alkotói azonban nem érték be csupán ennyivel. További váratlan fordulatot is vittek a történetbe. Eszerint a katasztrófa sújtotta telephely mellett lévő 51-es főúton közlekedők közül többen is megálltak, hogy az utasok bámészkodjanak. Rosszul tették… Ugyanis – még mindig kitalált a történet – az álló járművek egyikébe belerohant egy személyautó, és két sérült „katasztrófaturista” beszorult a roncsokba. Az ő mentésükre már a rendőrségre is szükség volt. Lezárták az 51-est a képzelt baleset helyszínén, és elterelték a forgalmat.

– A gyakorlattal párhuzamosan a felsőküszöbös veszélyes üzem külső védelmi tervének a tesztelését is végeztük – folytatta Farkas Sándor. – Solt polgármesteri hivatalában azt a feltételezést szimulálták, hogy a levegőbe került mérgező gázok a lakosságot veszélyeztetik. Emiatt a település egy részének kiürítése is megtörtént. Persze csak „papíron”, elméleti, virtuális szinten. A gyakorlatban a polgármester vezetésével részt vett a település polgári védelmi szervezete, a katasztrófavédelem és a rendőrség. Végrehajtották a veszélyeztetett lakosság riasztását: tájékoztatót készítettek, elsősegélynyújtó helyet alakítottak ki, ahol megtörtént a feltételezett sérültek ellátása is. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A feltételezett tűzesettől három sérültet mentettek ki a riasztott egységek
[/caption]

Ez történt kedden, szerdán pedig, tulajdonképpen országos szinten, folytatódik a katasztrófavédelmi tesztelés. Farkas Sándor hangsúlyozta, hogy az országos kommunikációs gyakorlat csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó riasztási közleménynek. Ezért nem is magyarországi, hanem fiktív helyszínre fog vonatkozni. Ne okozzon pánikot! Így magyar települések helyett A Gyűrűk Ura című könyv, illetve filmváltozata földrajzi térségében történnek majd a katasztrófák. 

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága szervezésében az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság, a közszolgálati médiaszolgáltatók – a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda –, valamint a TV2 vesznek részt a tesztgyakorlatban.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Katasztrófaturisták balesetét is beiktatták a solti gyakorlatba
[/caption]

Azaz ma bármikor számíthatunk arra, hogy a médiából értesülünk a fiktív Brínben, Völgyzugolyban, Sírbuckákon, vagy Öregerdőn történt katasztrófákról. A gyakorlat a médiatörvény rendelkezésein alapul, miszerint a katasztrófavédelem a lakosság tájékoztatása érdekében két órán belül, vagy azonnal kihirdetendő közérdekű közleményt ad ki a médiaszolgáltatók útján. Nem mellékesen persze a médiaszolgáltatók tesztelésére is alkalmasak lesznek az információk: kiderülhet, hogy melyiket hallgatták, nézték adott pillanatban többen.

A kommunikációs gyakorlat célja, hogy a lakosság is megismerhesse a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját – mondta a tűzoltó alezredes. Így jelentősen csökkenthető annak kockázata, hogy például egy hirtelen jött, valódi, pusztító vihar – mint történt 2006. augusztus 20-án –, illetve árvíz személyi sérüléseket, komoly anyagi károkat okozzon majd Magyarországon.

További részletek: www. bacs.katasztrofavedelem.hu

N. N. M. A feltételezett tűzesettől három sérültet mentettek ki a riasztott egységek Katasztrófaturisták balesetét is beiktatták a gyakorlatba -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!