Kék hírek, bulvár

2011.04.13. 23:24

140 milliót sikkasztott ügyfeleitől a csaló bróker

A tárgyalóterembe még szabad emberként érkezett, ítélethirdetést követően viszont bilincsbe verve kísérték el a jogi végzettségű P. Pétert a fegyőrök. Tizenhét rendbeli csalás, sikkasztás, adócsalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, és magánokirat hamisítás miatt 5 év 6 hónap börtönbüntetést kapott.

N. N. M.

A 45 éves férfi ellen még 2007 nyarán emelt vádat a Kecskeméti Városi Ügyészség. Azzal vádolták, hogy mintegy 140 millió forintos kárt okozott az ügyfeleinek brókerként. A doktori címmel rendelkező férfi ugyanis 1999-től kezdve kötött megbízási szerződést – jogosulatlanul - tucatnyi sértettel portfolió (a tulajdonukban lévő értékpapírok összessége) kezelésére. Ebben a minőségben a befektetők pénz és értékpapír számlái felett általános meghatalmazással rendelkezett. Ugyanakkor 2003 őszétől kezdve már sem a hozamot nem fizette ki, sem a befektetett tőkét nem adta vissza az ügyfeleinek. A sértetteket folyamatosan tévedésben tartotta, különböző fizetési határidőkkel, noha akkor már valójában nem tudott fizetni. A legkevesebb összeggel károsult befektető „csupán” félmilliót követelt a vádlottól. Ketten viszont fejenként több mint 30 milliót buktak el a bróker miatt.

Az ítélethirdetést követően a kecskeméti férfi részben felmentésért, részben pedig enyhítésért fellebbezett. Az ügyészség elfogadta az 5 év 6 hónapnyi börtönbüntetést, valamint a 8 év közügyekről eltiltást, majd megjelentek a tárgyalóteremben a fegyőrök és börtönbe kísérték a brókert. Akinek egyébként rövid időn belül meg kell majd jelennie újra a Kecskeméti Városi Bíróságon. Időközben ugyanis újabb két, hasonló vád érkezett ellene. Sárközy Szabolcs, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság szóvivője elmondta, az egyik vádat épp a mostani ítélethirdetést megelőző napon kapta meg az ügyészségtől a bíróság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!