Kék hírek, bulvár

2010.11.03. 09:45

Egyelőre a vádaskodás van napirenden

Nem tud együtt dolgozni a foktői képviselő-testület és a polgármester. Az egyik képviselő csalás és hivatali visszaélés miatt tett feljelentést a rendőrségen. A településvezető pedig rágalmazás miatt perel.

Szűcs Brigitta Z.

Éjszakába nyúló viták jellemzik a foktői testületi üléseket a választások óta. Már az alakuló ülés is személyeskedésbe és vádaskodásokba torkollt. Alpolgármestert azóta sem tudtak választani, de az egyéb napirendi pontok megvitatása és megszavazása sem megy zökkenőmentesen.

– A testületi üléseinken az érdemi munka helyett rágalmazásokkal, koholt vádakkal foglalkozunk – mondja Jakab Ferenc, polgármester. – Az önkormányzatuk vagyongazdálkodását, a pénzügyeink szabályosságát és a pályázataink elszámolását is megkérdőjelező mendemondák ellehetetlenítik a közös munkát. Az alaptalan vádaskodásoknak elejét kell venni. Épp ezért felkértem az Állami Számvevőszéket arra, hogy 2007. január elsejétől a mai napig bezárólag ellenőrizzék le a pénzkezelésünket, az ingatlan-eladásaink és a beruházásaink szabályszerűségét. A testület tagjainak és a vádaskodóknak pedig azt javasoltam vonják vissza állításaikat és akkor nem kezdeményezek eljárást ellenük. 

– Mivel ezt nem tették meg, így én sem mehetek el a becsmérléseik mellett. Szűkszavúan is kilencoldalas lett a megfogalmazott feljelentésem. A névtelen rágalmazók ellen 59 rendbeli bűncselekmény alapos gyanúja, az ellenem indult polgármesterjelölt ellen legalább 50 pontba szedhető súlyos valótlan állításai miatt, egy önkormányzati képviselő ellen sorozatos becsmérlő kijelentései, egy újságíró ellen pedig 8 rendbeli rágalmazás miatt tettem, illetve teszek feljelentést – mondja a település első embere.

A sorozatos rágalmazással feljelentett Molnár László Krisztián képviselő még a választások előtt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen csalás, okirat-hamisítás és hivatali visszaélés miatt. Molnár elmondása szerint egymást érik a törvénytelenségek a hivatalban, a képviselő-testület üléseiről például az elmúlt 3 évben jó néhányszor nem készültek jegyzőkönyvek. Vagy ha mégis, azok nincsenek hitelesítve. De többi közt a nemrégiben felépült sportcsarnok építési költsége is kívánnivalót hagy maga után. Illetve az új helyettesítő jegyző kinevezése is problémás, mert nem a eljárási rendnek megfelelően zajlott.

– Amíg a polgármester nem ismeri el kétes ügyeit nehéz lesz vele együtt dolgozni. Mi minden erőnkkel azon leszünk, hogy az igazság kiderüljön – mondta megkeresésünkre Molnár, aki a rágalmazás miatt indított eljárásra reagálva azt mondta: ha tudomása van Jakab Ferencnek valami olyanról, ami rá nézve terhelő lehet, akkor mindenképpen tegyen ellene feljelentést. Függetlenül attól, hogy együtt tudnak-e működni vagy sem.
Takács Józsefné, aki a választásokon polgármesterjelöltként indult Foktőn, lapunk megkeresésére annyit mondott, ha így kell kiderülnie az igazságnak, akkor áll elébe.

Jakab Ferenc azt mondja magyarázkodásnak tűnne, ha most minden vádra egyesével válaszolna. – A jelenlegi hat képviselőből öten a korábbi testületnek is tagjai voltak. Az előző ciklusban mindent egyhangúlag megszavaztak. Épp ezért csodálkozom a mostani magatartásukon. A számvevőszék vizsgálatának eredményei és a rágalmazási per bizonyítási eljárása majd helyettem beszél.  

Szűcs Brigitta Z. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!