Kék hírek, bulvár

2010.08.17. 00:25

Nincs gond a próbarendszámos autókkal

Nem jellemző az adóelkerülés szándéka a vámosok szerint.

Hraskó István

Kiemelten ellenőrzik a próbarendszámmal közlekedő autósokat a Vám-és Pénzügyőrség járőrei. Egyre több P-jelű járműt lehet ugyanis látni mostanában az utakon, és sok esetben visszaélésekre derült fény: az autó-tulajdonosok a regisztrációs adó kifizetését akarták ily módon elkerülni.

A próbarendszámokat alapvetően az autókereskedések és a szervizek használják, de igényelhetik közlekedési kutatóintézetek, valamint olyan vállalkozások is, amelyek még forgalomba nem helyezett vagy a forgalomból ideiglenesen kivont járműveket akarnak kipróbálni. A P-s rendszámú járművekkel való közlekedésnek szigorúak a szabályai: tilos velük a személy–és teherszállítás, valamint a vontatás, Magyarországot nem lehet elhagyni illetve az utakról a közlekedési igazgatási hatóság által hitelesített indítási naplót kell vezetni.

–  Járőreink is rendszeresen találkoznak próbarendszámú járművekkel, és kiemelten ellenőrzik őket. Az eddigi tapasztalatok alapján kijelenthetjük, hogy a P-s rendszámokkal való adóelkerülés megyénkben nem jellemző, az ellenőrzött gépkocsikon minden esetben jogosan volt a jelzés – mondta el lapunknak a téma kapcsán Gombár Gábor, a Kecskeméti Vám– és Pénzügyőri Hivatal parancsnoka. Ha mégis eljárás indul egy ilyen ügyben, annak során megvizsgálják, hogy az autóra milyen körülmények között került a próbarendszám – azaz a tulaj hogy szerezte meg –, és szükség esetén kiszabják a be nem fizetett regisztrációs adót.

A parancsnok azt is hozzátette: továbbra is gyakran próbálnak kibújni az adó alól külföldi rendszámmal.

– Nagy figyelmet fordítunk az unión kívüli rendszámokat viselő autókra, főként a kanadai és amerikai felségjelzésűekre. Havi rendszerességgel találunk olyan 5-10 millió forint értékű gépkocsikat, melyeknél kiderül, hogy nem fizettek utánuk regisztrációs adót – jelentette ki Gombár Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!