Kék hírek, bulvár

2010.08.20. 10:08

A zoknit is elhagyták menekülés közben

Két hoppon maradt kecskeméti betörőt állítottak csütörtökön bíróság elé. Júliusban egy ház kapujáról lefeszítették a lakatot, de a garázsba már nem jutottak be: a tulaj észrevette őket, és hívta a zsarukat. A tolvajok árkon-bokron keresztül próbáltak menekülni, sikertelenül. Egyikük másfél évet kénytelen lesz rácsok mögött tölteni, sógora viszont szabadlábra került.

Hraskó István

A két munkanélküli, kecskeméti férfi – akik egyébként sógorok – nem tervezték meg különösebben a betörést. Júliusi 22-én, éjjel egy órakor a Béke fasoron kinéztek egy házat, ám az eléjük szaladó kutya elijesztette őket. Nem adták fel, pár számmal odébb próbálkoztak. Itt már lefeszítették a kapun függő lakatot, és szerettek volna bejutni a garázsba is, de ismét megzavarta őket egy házőrző eb. Az ugatásra figyelt fel a házigazda, aki azonnal értesítette a rendőröket, a kiérkező járőrök elfogták a betörőket.

Pedig azok igencsak menekültek volna: egyikük átugrott a szomszédba, és felszaladt az ottani ház külső lépcsőjén, ám onnan már nem volt tovább. Társa még egy portával messzebb jutott, ám aztán elesett, és az ő kezén is bilincs kattant. A nagy rohanásban mindketten elhagyták – vagy szándékosan lerúgták – lábbelijüket. A bírósági tárgyaláson aztán az is kiderült: a rendőrök a cipők és a papucsok mellett egy zoknit is lefoglaltak bűnjelként. "Én ugyan nem hagytam el" – tagadta a per során a fiatalabb betörő a zokni-húzást, derültséget keltve a tárgyalóteremben. Ezenkívül azonban a vádlottak mindent beismertek.

Elmondták: az volt a tervük, hogy a garázsból kerti szerszámokat visznek el, és gyorsan eladják azokat, hogy szűkös anyagi helyzetükön javítsanak. Nagy zsákmányra egyébként nem tehettek volna szert, hiszen mindössze egy fűnyíró, egy szegélynyíró és egy grillező volt a helyiségben. Ilyen szempontból szerencséjük is volt, hiszen bűncselekményükkel csekély, mindössze 20500 forintos értéket veszélyeztettek, ez pedig enyhítő körülmény volt számukra az ítélet meghozatalakor.

– Kétéves kisgyermekem asztmás, az orvosi vizsgálatokra kellett volna a pénz. Betegségem és előéletem miatt viszont nehezen találok munkát – vallotta a Kecskeméti Városi Bíróságon az idősebbik, 39 éves vádlott. A betörés az ő ötlete volt, noha éppen neki kellett volna jobban vigyáznia, hiszen idén áprilisban tíz hónap felfüggesztett börtönre ítélték. Azaz a mostani bűncselekményt a próbaidő alatt követte el, és ezenkívül is több eljárás folyik ellene lopások miatt. Őt mint többszörös és különös visszaesőt lopás kísérlete miatt végül nyolc hónap börtönre ítélte dr. Tompa Natália bírónő, egyben elrendelte a korábbi tíz hónapos büntetése letöltését is.

31 éves bűntárs-sógora tíz hónapot kapott három évre felfüggesztve, egyben megszüntették előzetes letartóztatását. Mindkét vádlott tudomásul vette az ítéletet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!