Kék hírek, bulvár

2010.06.02. 20:48

(Munka)védelmi pénzt szedett

Jogerősen két év börtönbüntetéssel, 400 ezer forint pénzmellékbüntetéssel, valamint 50 ezer forint vagyonelkobzással sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden egy munkavédelmi felügyelőt.

baon / MTI

A kecskeméti férfi 2001 márciusától dolgozott munkavédelmi felügyelőként 2007. november 21-ig, amikor az ellene indult fegyelmi eljárás során megszüntette munkaviszonyát.

A férfi az általa végzett ellenőrzéseken hivatali helyzetével visszaélve több ízben kisebb-nagyobb összegek fejében az általa ellenőrzött cégeknek olyan szolgáltatásokat nyújtott, amelyek a hivatali működésével összeférhetetlenek. Az is előfordult, hogy hamis jegyzőkönyvet állított ki. Így például több építkezésen is munkavédelmi szabálytalanságokat fedezett fel, bírságot szabott ki, majd az ellenőrzés után felajánlotta a megbírságolt cégek vezetőinek, hogy a további szabálytalanságok kiküszöbölése érdekében munkavédelmi tanácsokat ad.

Volt, ahol bírságolás után tízezer forintért munkavédelmi oktatást tartott, máshol építőipari kivitelezési szabályzatot készített húszezer forintért, vagy egy építőipari munkavédelmi szabályokról szóló könyvet adott át húszezer forintért. Végül az egyik vállalkozó tett bejelentést az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségnél.

A táblabíróság döntésével súlyosbította az elsőfokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság felfüggesztett szabadságvesztést kiszabó ítéletét. Az indoklásban elhangzott: a Szegedi Ítélőtábla gyakorlata következetes abban, hogy a korrupciós bűncselekményt elkövető hivatalos személyek esetében végrehajtandó szabadságvesztés büntetést szab ki, mert ez áll arányban az elkövetett bűn súlyával. Egyben a hivatalos személy korrupciós bűncselekmény elkövetésével méltatlanná válik a közügyekben részvételre, ezért egészítette ki a táblabíróság a vádlott büntetését két év közügyektől eltiltással.

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!