Kék hírek, bulvár

2009.11.24. 19:17

A Jaguár pepita feje búbja

Patus László a Trabantok szerelmese. Az első papírjaguárját tizenhét éves korában vette, azóta legalább egyet mindig tart otthon. Az egykori NDK autóiparának büszkeségéből jelenleg három és fél boldog tulajdonosa.

Galambos Sándor

– Korengedménnyel szereztem a jogosítványt, édesapám tanított vezetni a 601-es Trabantjával. Az anyósülés elé beszerelt egy oktatói féket és kuplungot. Fél évre rá, hogy átmentem a vizsgán, megvettem életem első Trabiját. Autószerelő a szakmám, szeretek otthon bütykölni. Egy Trabant-motort mostanra talán bekötött szemmel is öszsze tudnék rakni – idézi a kezdeteket a kecskeméti buszsofőr.

Szenvedélyével fiát is megfertőzte. Hatéves korában, amikor még éppen hogy csak elérte a pedálokat, már önállóan vezette a családi Trabit az udvaron. Most már ő a karosszériás, és a festést is rábízza a papa. A húszas éveiben járó ifjabb Patus néhány hete saját magának is szerzett két Trabantot. Az egyik – húsz évvel ezelőtt – az apjáé volt. – Amikor elmentünk a Trabikért, megismert az egykori vevő, pedig nem csak a kocsi felett járt el az idő – mondja Patus László.

Titokban vitték haza a Trabikat, és rájuk zárták a garázsajtót. Biztonsági okból. No nem a papírjaguárok szökésétől félt apa és fia. Patusnét kímélték: „nem akartuk felidegesíteni a feleségemet.”

A Trabant-rajongó buszsofőr nemrégiben fejezte be egy 601-es felújítását. Pepita tetejével és DDR felségjelével feltűnő jelenség Kecskemét utcáin. Gazdája a decemberi országos márkatalálkozóra készül vele. Természetesen lesz a kalaptartón bólogatós kutya is. Legújabb szerzeményében tizenhatezer kilométer van. Nagyon vigyáz rá, esős időben még az udvarra sem tolja ki.

Nem csoda, hogy Patus felesége kis erőfeszítéssel is palástolni tudja örömét, ha új járműszerzemény bukkan fel a ház körül, hisz élete párja a „kétkerekűeket is nagyon szereti”. A motorokat a kamrában tartja.
– Van köztük néhány matuzsálem is: a Csepel 125-ösömet és a Jávámat az ötvenes években szerelték össze. Engem csak az ilyenek érdekelnek, a csillogó-villogó járgányokra rá sem nézek – nyitja ki a zsúfolt helyiség ajtaját Patus.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Természetesen Patusék garázsának bejáratát is egy Trabant világítja meg. A fiával együtt cipelték a tetőre.
[/caption]

A legváratlanabb pillanatokban és helyeken lel kincsre. Nyárlőrincre például kávéfőzőért ment, motorral tért haza. Hármat elloptak gyűjteményének öreg darabjaiból, de csak kettő hiányzik. Az egyik motorra másfél évvel a lopás után rátalált.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!