Kék hírek, bulvár

2009.08.17. 19:31

Havi díjazás a súgásért?

Két kecskeméti pénzügyőrt azzal vádol a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség, hogy segítettek egy megyei borhamisító bandát. A fináncok április óta előzetes letartóztatásban vannak.

Hraskó István

A napokban elkészült vádirat szerint két finánc súgta meg egy hamis borral ügyködő csoportnak, hogy mikor merre járnak az ellenőrzést végző kollégáik. A banda 390 ezer liter hamis bort készített és palackozott, így legalább 31 millió forinttal csapták be az államkasszát. A két pénzügyőr vádlott E. János és T. Csaba számos alkalommal tájékoztatták a Soltvadkerten és Kecskeméten működő borpancsolókat arról, hogy kell-e számítaniuk jövedéki ellenőrzésre.

Szóltak, hogy mikor veszléytelen a szállítás

Az ügyészség szerint a soltvadkerti V. Zsolt és R. János tavaly márciusban határozott hamis bort előállításáról. Megkeresték a kecskeméti F. Attilát, aki vállalta, hogy törökfái tanyáján, két földbe ásott, 30 ezer literes tartályban elvégzi a pancsolást. Fontos volt a biztonságos szállítás, a jövedéki ellenőrzések elkerülése. A tanyatulajdonosnak barátja volt az a pénzügyőr, aki a mobil ellenőrzési csoportot irányította. E. János a parancsnokságon felállított rádióközponton keresztül folyamatosan figyelemmel kísérhette a szolgálatban lévő járőrök mozgását. Az ügyészség szerint T. Csabával értesítették is a borhamisítókat arról, hogy mikor veszélytelen az 54-es főúton a szállítás.

Pancsgyártás cukorból, vízből és élesztőből

A Kecskemét melletti tanyán tavaly augusztusig havonta két alkalommal állítottak elő hamis bort, alkalmanként 30 ezer litert, összesen 390 ezer litert. Cukorból, vízből, élesztőből, ammónium-bikarbonátból és borseprőből kevert pancs tartálykocsiban került Soltvadkertre, ahol kétliteres műanyag flakonokba palackozták. Olasz borként hozták forgalomba.

Az ügyészség szerint a vizsgált időszakban a hamisítók öszszesen tizenhétszer hívták fel E. János főhadnagyot. A vád havi 60 ezer forintos apanázs elfogadását rója a pénzügyőrök fejére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!