Kék hírek, bulvár

2009.05.11. 18:33

Ég a fenyves Kisizsák közelében

Címkék#Izsák#tűz

Lángol a fenyves Kisizsák mellett Uzovics puszta környékén, a tűzoltók ötös kiemelt fokozatú riasztást kaptak.

Takács Valentina

Az éjszaka folyamán sikerült eloltani a lángokat a Kisizsák és Fülöpszállás közötti tűznél. Jelenleg izzás van még, és hat szerkocsi továbbra is a helyszínen tartozkodik. Az ötös fokozatú, kiemelt riasztást reggel fél kilenckor visszaminősítették hármas fokozatú kiemelet riasztássá.

Szatmári Imre katasztrófavédelmi igazgató elmondta: a legtöbb szerkocsi – összesen 14 – este volt a helyszínen, ebből éjszakára kilenc maradt. Most elegendőnek tűnik a hat, és – amennyiben nem támad fel a szél – nagyobb gond már nem lesz.
Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy mekkora a kár, ugyanis a mintegy százhektáros érintett terület csak egy része értékes fenyő, a többi jellegtelen.

19:43
Mintegy 100 hektár érintett a Kisizsák és Fülöpszállás közötti erdőtűzben. Szatmári Imre, megyei katasztrófavédelmi igazgató elmondta, négy tanya volt veszélyeztetett ám az ezeket fenyegető tűzet a lánglovagok elsőként oltották el. Gondot okozott, hogy két külön helyen lobbantak fel a lángok. Az egyiket valószínűleg úgynevezett röptűz okozta, ami tényszerűen azt jelenti, hogy a pernyét a szél átvitte egyik helyről a másikra. Jelenleg 12 szerkocsival oltanak, amelyek egyrészt a megyéből, másrészt Dunaújvárosból érkeztek.

A katasztrófavédelmi igazgató azonban intézkedett, hogy még több segítséget kapjanak, ugyanis a vízhiány miatt ennyi jármű valószínűleg nem lesz elegendő. Számítások szerint az oltás még órákig eltarthat.
A tűzoltók munkáját nehezíti, hogy rendkívül rossz a talaj, ezért vontatóeszközökre, azaz traktorokra lesz szükségük, melyek a helyszínre viszik a szerkocsikat.



18:33
A terület a szabadszállási tűzoltósághoz tartozik, ám a baj akkora, hogy a kecskeméti lánglovagok négy szerkocsival siettek a helyszínre.
Egyelőre senki nem tudja megmondani, hogy hány hektáron ég az erdő, és meddig tart az oltás.



Ami bizonyos, a lassan feltámadó szél, nem segíti a lángokkal való küzdelmet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!