Kék hírek, bulvár

2009.04.06. 10:40

Semmi sem szent: plébániákat fosztogat egy rejtélyes csapat

Rövid idő leforgása alatt, immár a nyolcadik súlyos bűncselekmény történik egyházmegyénkben. Egyes bűnöző csoportok kifigyelik a templomok szokásrendjét, és istentiszteletek, illetve szentmisék idején fosztják ki a plébániákat.

Petőfi Népe/Baon.hu

- Azon kívül, hogy értékes holmikat ellopnak, vandál módon mindent szétszórnak, széttörnek – mondta el lapunknak dr. Bábel Balázs kalocsai-kecskeméti érsek. – A pénz mellett, leginkább a laptopokra, számítógépekre és más olyan tárgyakra vadásznak, amit könnyű értékesíteni. Nagyon fájdalmas ez, hiszen a plébániák nem dúskálnak most a javakban. A biztonsági rendszer jóvoltából Orgoványon, Kecskeméten és Lajosmizsén nem tudták befejezni a betörést, de félő, hogy amíg nem kerül rács mögé ez csapat, újra megpróbálják.

Most már a kis településekről behozatjuk az értékesebb festményeket, szobrokat, kegytárgyakat az érseki múzeumba. De oda is betörtek néhány éve. A mennyezeten keresztül, a padláson át fosztották ki az utolsó termet. Csak az nem volt beriasztózva, mert úgy gondoltuk, hogy a külső helyiségek biztonsági rendszere riasztja majd a rendőrséget, mire a tolvaj elér a legbelső teremig. De a padláson keresztül átütötte a mennyezetet és úgy vitt el nagy értékű drágakövet, egy kiállított püspöksüveg díszítését, ami azóta sincs meg - tudtuk meg az érsektől.

- Mindenképpen tenni kell valamit, ezért már a megyei rendőr-főkapitánynak elmondtam a panaszomat, és hamarosan tárgyalni fogok a megyei főügyésszel is, hogy közös megoldást találjunk e tarthatatlan állapot megszüntetésére - mondta el Bábel Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!