Kék hírek, bulvár

2009.01.29. 17:25

Ki fizeti a Zuschlag-vádlottak ügyvédeit?

Meghatalmazott védőből kirendelt védő lett hat vádlott jogi képviselője a Zuschlag-perben, és ezzel immár 7 vádlottat véd – ötöt egyébként korábbi ügyvédje -, a 16 vádlottas ügyben, állami költségen.

Noszlopy

Tárgyalási napokon óránként 3-3 ezer forint jár a kirendelt védőknek, amit csak akkor fizet majd meg a vádlott, ha legvégül bűnösnek találják. Tárgyalási naponként a kirendelt ügyvéd – reggel 9-től 15 óráig, és leszámítva az egy órás ebédidőt – 15 ezer forintos költséget jelent majd az igazságszolgáltatásnak.
Mivel a következő fél évben összesen 38 tárgyalási nap van kitűzve, ezért azoknak az ügyvédeknek, akiknek minden alkalommal ott kell majd lenniük a tárgyalóteremben, 570 ezer forint jár. A kirendelt védő ugyanakkor a per során egy alkalommal ingyen kaphatja meg az iratmásolatokat, amiért a meghatalmazott ügyvédnek oldalanként 100 forint illetéket kell fizetnie. Mivel a Zuschlag-per iratanyaga több ezer oldal, így „csupán” ötezer oldalt számolva, ez további félmillió forintot tesz ki.

Dr. Feleky István, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság büntető kollégiumának vezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy elmarasztaló ítélet esetén mindez beszámít majd az elítéltre terhelt bűnügyi költségbe, amit az elítéltnek meg kell fizetnie.

[caption id="" align="alignleft" width="562"] Tárgyalási napokon óránként 3-3 ezer forint jár a kirendelt védőknek
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!