Kék hírek, bulvár

2009.01.28. 19:47

Ki a felelős a tizennégy éves fiú haláláért?

Még mindig nem tudni, ki a felelős egy 2005-ben történt tragédiáért, amikor is a kunfehértói tóban elmerült, majd ennek következtében később meghalt egy 14 éves fiú.

N. N. M.

Másodszor is hatályon kívül helyezte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság a kecskeméti bíróságnak azt az ítéletét, amelyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésben bűnösnek találták és 90 ezer forintra büntették a kunfehértói polgármesteri hivatal egyik csoportvezetőjét.
A gyerekre vigyázó három Csongrád megyei pedagógust eddig kétszer mentették fel az ügyben, most viszont, a megyei bíróság döntése értelmében, rájuk is vonatkozik, hogy harmadszorra is bíróság elé kell állniuk. A pedagógus és a kunfehértói strandot felügyelő önkormányzati csoportvezető ellen a balesetet követően, még 2006-ban a Kecskeméti Városi ügyészség emelt vádat. Úgy vélték, és változatlanul úgy látják az ügyészek, ők tehetnek arról, hogy 2005. június 3-án elmerült a tóban a gyerek, aki agykárosodást szenvedett, majd néhány hónap múlva meghalt.

A nyolcadik osztályos, kiszombori (Csongrád megye) kamaszfiú és 43 társa kétnapos osztálykirándulásra érkeztek Kunfehértóra, majd három tanárnő felügyeletével még aznap délelőtt strandolni indult a csapat. Amíg az úszni nem tudó középkorú pedagógusok a partról figyeltek, addig a stég mellett úszkáló László váratlanul elmerült. A tórendész két kisfiú segítségével 15-30 perc múlva tudta csak kiemelni. Kórházba vitték, hetekig kómában volt, majd néhány hónap múlva meghalt.

Az ügyészség a három tanárnő mellett vádolta a kunfehértói önkormányzatnak azt a csoportvezetőjét is, aki vízi mentésben jártas úszómesteri felügyelet nélkül nyitotta meg a strandot. A pedagógusokat két éve már felmentették, mert tábla jelezte a vízben, hogy mindössze 90 centiméter mély. Ráadásul az orvos szakértő úgy nyilatkozott: nem kizárt, hogy szívritmus zavar következtében merült el a fiú. Ezért csak a csoportvezetőt látta bűnösnek a városi bíróság. A megyei bíróság azonban az ítéletet hatályon kívül helyezte. Csakhogy a kecskeméti bíróság új eljárása, új ítélete és az indoklás sem sokban tért el a régitől, ezért a megyei bíróság úgy döntött: harmadszor is újra kell majd kezdeni a pert Kecskeméten.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!