Kék hírek, bulvár

2009.01.07. 11:07

Halálos zuhanás: miért éppen a szalagházról?

Még át sem adták az épületet hivatalosan, amikor egy fiatal nő a mélybe vetette magát a kecskeméti szalagház tetejéről. Szomorú statisztika: az elmúlt 38 évben több mint 50-en hajtottak végre öngyilkosságot az épületről.

Munkatársunktól

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Az elmúlt 38 évben több mint 50-en hajtottak végre öngyilkosságot az épületről
[/caption]A legutolsó eset szombaton történt: egy 58 éves nő ugrott le a 7. emeleti folyosóról. Nem élte túl a zuhanást.
Miért éppen a szalagház? Mi vezetheti egy bizonyos helyszínhez azokat, akik tudják: utolsó útjukra indulnak? - a kérdést több kecskeméten praktizáló pszichiáternek is feltettük. 

- Nem véletlen, hogy a balatonszárszói vasúti sínek mellett, ahol egykor József Attila vetett véget életének, sokan követnek el öngyilkosságot - mondta az egyik szakember. - Több példát említhetnénk Magyarországról és a világ különböző pontjairól is. Bár nem lehet mindenkire egyaránt érvényes szabályokat megállapítani, de általánosságban elmondható, hogy a hely megválasztása rendszerint nem véletlen. Egy olyan hídnak, épületnek, vagy éppen metróállomásnak, ahol köztudottan többen is elkövettek már öngyilkosságot, jelentést tulajdoníthat egy elkeseredett ember. Egyfajta sorsszerűségről üzenhet.
A szalagház 1970-ben az egyik legmagasabb belvárosi épület volt. Az első esetekhez ez a nyilvánvaló tény adhatta az ötletet. 

A szakemberek úgy vélik: nem a helyszín játszik szerepet az öngyilkossági szándék megerősödésében. De annak megválasztása, illetve a módszer meghatározó lehet.

- Azok, akik kilátástalannak látják a helyzetüket, például gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, s a fájdalom, a kezelések megpróbáltatásai felőrölték erejüket, olyan módszert választanak, amelynél biztosak lehetnek benne, hogy egyszer és mindenkorra véget ér szenvedésük. Ők azok, akik vonat, metró elé lépnek, felakasztják magukat.

[caption id="" align="aligncenter" width="550"] Magyarországon az öngyilkosságok megítélése felemás
[/caption]

A gyógyszerrel öngyilkosságot megkísérlők cselekedete az esetek többségében jajkiáltás, amellyel a környezetük figyelmét szeretnék felhívni kétségbeesésükre.

- Magyarországon az öngyilkosságok megítélése felemás - véli egy másik szakember. - Az egyik oldal negatívan látja: gyávaságnak, sőt, bűnnek tartja azt. Mások az öngyilkosságban hősies, drámai tettet vélnek felfedezni, s az elkövetőben mártírt látnak. Általában az utóbbi csoportba tartozók azok, akik tettüket  forgalmas, ismert, jellegzetes helyszínen követik el, ezzel is nyomatékot adva tettüknek.     

Öngyilkosságok száma Bács-Kiskun megyében

2003 - 219 fő (175férfi/44 nő)

2004 - 207 fő (162férfi/45 nő)

2005 - 196 fő (156férfi/40 nő)

2006 - 173 fő (135 férfi/38 nő)

2007 - 161 fő (135 férfi/26 nő)



Öngyilkosságra utaló jelek, kockázati tényezők:

- korábbi öngyilkosság a családon belül;

- depresszió, pszichiátriai betegség;

- szokatlanná váló viselkedés: magába zárkózás, lehangoltság;

- néha tesz utalást öngyilkossági gondolatokra.

2004 - 207 fő (162férfi/45 nő)

2005 - 196 fő (156férfi/40 nő)

2006 - 173 fő (135 férfi/38 nő)

2007 - 161 fő (135 férfi/26 nő) Öngyilkosságra utaló jelek, kockázati tényezők: - korábbi öngyilkosság a családon belül;

- depresszió, pszichiátriai betegség;

- szokatlanná váló viselkedés: magába zárkózás, lehangoltság;

- néha tesz utalást öngyilkossági gondolatokra. Az elmúlt 38 évben több mint 50-en hajtottak végre öngyilkosságot az épületről Magyarországon az öngyilkosságok megítélése felemás -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!