Kék hírek, bulvár

2008.12.22. 09:14

Mi vonzza a bűnözőt?

A Karácsony előtti napokban ugrásszerűen megszaporodnak az üzletközpontok, bevásárló helyek, piacok környékén a gépkocsifeltörések.

N. N. M.

A bűnözők érdeklődését már önmagában felkelti, hogy nagy a mozgás ilyenkor a parkolókban. A tömegben pedig, már az akciót követően, ők is jobban el tudnak majd tűnni. Az általános tapasztalat pedig sajnos az, hogy az emberek meglehetősen óvatlanok. Nem figyelnek például arra, hogy ne látható helyen, a kocsi fülkében hagyják a következő üzlet előtt az előző boltban vásárolt holmikat. Tegyék azt – még az előző üzlettől történő indulás előtt, és semmiképpen ne az új helyre történő megérkezéskor – a csomagtartóba.

- Mindenképpen azt javasolnám, hogy a járműtulajdonosok a leparkolás és a kiszállás után, két vásárlás között is ellenőrizzék, nem maradt-e véletlenül a gépkocsi utasterében, látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, vagy korábban megvásárolt ajándék – mondta Madari Róbert őrnagy, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya kiemelt főelőadója.

A szemfüles autófeltörők csak ott kezdenek „dolgozni” ahol a kocsiba nézve azonnal értékeket látnak. Ilyenkor sok esetben az sem zavarja őket, ha valaki van a közelben. A módszerük általában az, hogy a személyautó bal, esetleg jobb első ablakát porcelándarabbal dobják meg, mire az üveg ezer darabra törik. Ezután már gyerekjáték a fülkébe hajolni, ahol az ott hagyott értékeket – táskákat, válltáskákat, női retikülöket, fotófelszereléseket – villámgyorsan összeszedik és elszaladnak.

- Olyan eset is előfordul – folytatja Madari őrnagy -, hogy speciális szerszámokkal kinyitják a zárat, vagy egyszerűen „kihúzzák” a helyéről. Ez utóbbi a tulajdonos számára még veszélyesebb. Mert a „kölcsönvett” zárról később kulcsmásolat készíthetnek. Azokat az autókat, amelyek úgynevezett egykulcsos működtetésűek - az indítást, a tanksapkát és minden zárat ugyanaz a kulcs vezérel - később az így másolt kulccsal könnyen eltulajdoníthatják, amennyiben a tulajdonos a zárakat nem cseréltette le. Ezért azt tanácsolnám, hogy az autósok akár minden újabb elindulás előtt tüzetesebben vizsgálja át a szabadban parkoló gépkocsi zárszerkezeteit, ajtóit, azok ablak tömítéseit, és a dísz léceket, hogy feltörésre utaló nyomok észlelhetők-e?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!