Kék hírek, bulvár

2008.12.03. 11:56

Kormányzati szálak, BM-es segítség a Zuschlag-perben?

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium jelenlegi államtitkára, Kiss Péter, kancellária miniszter és Újhelyi István, az MSZP alelnöke tudtak arról, hogy milyen tevékenységet folytat Zuschlag – vallotta az ügyészségen korábban az a dr. Szente Zsolt ügyvéd, aki jelenleg a Zuschlag per tizedrendű vádlottja. A vallomást a mai (szerda) tárgyalási napon olvasta fel dr. Fodor Endre bíró.

Noszlopy

Az ügyvéd úgy tudja, hogy volt olyan alapítvány, mely egyenesen Aratóhoz volt bejelentve.

A Kiskunhalason praktizáló Szente bűnpártolás, magánokirat hamisítás és hamis tanúzásra felbujtás vádjával került az ügybe. A mai tárgyalási napon írásos vallomást olvasott fel, melyben nem ismerte el a bűnösségét egyik vádpontban sem. Korábbi vallomásaiban azonban egyértelműen alátámasztotta a vádat. azt, hogy Zuschlagék fiktív tevékenységet folytattak és a céljuk kizárólag az állami támogatások megszerzése volt.
Szente – amikor erre rájött – meg is kérdezte Zuschlagot, hogy „ti mindig így csináljátok?” Mire állítása szerint a politikus válasza az volt: „Így működik az ország. Ne gondold azt, hogy Szijjártó Péter (a Fidesz szóvivője) fehér…”

Szente Zsolt, akit eleinte védőügyvédként foglalkoztatott a vádlottak egy része, tudott arról, hogy egy halott kiskunhalasi vállalkozóra, Kisbaranyi Lászlóra, valamint egy jelenleg Spanyolországban tartózkodó férfire, Suba Attilára akarták „verni a balhét”. Az ügyvéd szerzett fotót az elhunytról, amit a felismertetési eljárások során tudtak használni a vádlottak. Ezt – azaz, hogy a fotót beszerezte – korábbi és mai vallomása szerint megbánta Szente. 

Az ügyvéd tudott arról is, hogy személyi titkárát, Lados Istvánt Romániában bújtatta el Zuschlag. Valamint arról is volt információja, hogy néhány alapítvány könyvelési anyagát egy személyautóba rejtették és felgyújtották Zuschlagék.

Az ügyvéd korábbi és ma (szerdán) felolvasott vallomásai szerint Zuschlag úgy vélte, nem lesz komoly problémája a nyomozásból, mert ha kiszélesedne az ügy, akkor segítenek neki fentről. Zuschlag egy Lusztig nevű férfit említett neki a Belügyminisztériumban (Dr. Lusztig Péter nyugalmazott rendőr ezredes, a BM Miniszteri Kabinet miniszteri főtanácsadója, Baranya megye volt főkapitánya, akit 2003-ban nyugalmazott rendőr dandártábornokká léptettek elő).

Szentének arra vonatkozóan nem volt információja, hogy sikerült-e végül kapcsolatba lépnie Zushlagnak az említett Lusztig Péterrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!